Почти всички иракски кюрди мечтаят за независимост на техния автономен

...
Почти всички иракски кюрди мечтаят за независимост на техния автономен
Коментари Харесай

Приказка за два града - референдумът в Кюрдистан разделя икономическите му центрове

Почти всички иракски кюрди мечтаят за самостоятелност на техния самостоятелен район, само че референдумът от 25 септември ги разделя. Ентусиазмът в столицата Ербил е повсеместен, само че в съперничещия ѝ град Сулеймания мнозина са твърдо срещу референдума.

По улиците на Ербил цветовете на кюрдското знаме - алено, зелено и бяло - са на всички места. Някои, изключително въодушевени, са боядисали колите си в тези цветове, а други даже са сменили регистрационните номера, заменяйки " Ирак " с " Кюрдистан ".

Повечето поданици на едномилионния град, цитадела на Масуд Барзани, споделят, че независимостта е законна и съжаляват единствено, че всенародното допитване ще се състои след толкоз дълго време. От 1991 година, след войната в Персийския залив, Иракски Кюрдистан се употребява с автономност, която се приближава до независимостта, със лични институции, личен бюджет и районен парламент.

Според Хошияр Зебари, някогашен иракски министър на външните работи и непосредствен до кюрдския президент, който инициира референдума, гласуването ще се състои. " Става дума да се поддържа желанието на кюрдския народ да дефинира личното си бъдеще ", декларира той пред Агенция Франс Прес.

" Политическо самоубийство "

Референдумът тормози прилежащите страни, като Турция и Иран, които се притесняват, че той може да подхрани сепаратистките желания измежду техните кюрдски малцинства. Гласуването провокира и гнева на централното държавно управление в Багдад, което вижда в него едно нарушаване на иракската Конституция. Миналата седмица иракският федерален парламент гласоподава срещу тази самодейност, " с цел да отбрани единството на Ирак ". Кюрдските депутати напуснаха залата в символ на митинг. В понеделник иракският Върховен съд разпореди прекъсване на референдума.

Но съгласно Зебари не може да става и дума за отсрочване на допитването, тъй като за Кюрдистан това би представлявало " политическо самоубийство ". Въпреки това той прави ангажимента, че " въпреки независимостта да е нужна, това не значи, че на идващият ден ще бъде оповестено основаването на страна, тъй като тя ще би трябвало да бъде основана, до момента в който договарянията с Багдад не престават ".

 Приказка за два града - референдумът в Кюрдистан разделя икономическите му центрове
© Reuters

Абдел Хаким Хасро, професор по политически науки в ербилския университет Салахедин, счита, че няма нито юридически, нито конституционни спънки пред провеждането на допитването. Във всеки случай, в Ербил не се чуват доста гласове, отправящи рецензии против референдума, въпреки че някои признават, че самостоятелният район се сблъсква с невиждана криза. " Това не е причина да не вървим към основаването на лична страна. Някои страни са съумели да получат независимостта си при най-тежък стопански спад и са се справили с рецесията по-късно ", твърди Бервар Азиз, продавач на шалове в магазин покрай ербилската цитадела.

" Ще гласоподавам " да " с двете си ръце ", прибавя с усмивка 23-годишният юноша. Също като множеството поданици на града, и той наподобява не си задава въпроси за следствията, до които може да докара това допитване, макар че могъщият турски комшия предизвести, че референдумът " ще има цена ". " Ние не се опитваме да сътворяваме провокации и фактът, че някои кюрди отхвърлят това допитване, е знак, че в нашия район има народна власт ", декларира 43-годишният Сирван Ахмед, продаващ вестници покрай остарелия пазар на Ербил.

" Държава не се основава, тъй като някой е споделил "

Но на 150 км оттова, в Сулеймания, атмосферата е радикално друга. Нищо във втория град на Кюрдистан, цитадела на съперници на Масуд Барзани, не припомня за всенародното допитване. Жителите му считат, че това е несвоевременно и маловажно събитие, въпреки че показват, че държат на независимостта. " Защо се провежда референдум, когато не съществуват самите основи за основаване на страна? ", показва Ризкар Абдел Кадер, 46-годишен преподавател.

" Нашите представители биха създали по-добре да подобрят виталното ниво и ежедневния живот на жителите, преди да приканват за основаването на страна ", акцентира той. В този град, който постоянно се е противопоставял на престижа на Ербил, макар че всички партии приканиха да се гласоподава в поддръжка на референдума, някои въпреки всичко са недоволни.

" Това беше решено от една партия (Демократична партия на Кюрдистан, от която е и Масуд Барзани). Една страна не се основава, тъй като някой е споделил, а би трябвало да се построи посредством основаването на солидни стопански структури ", оплаква се Шореш Хаджи, представител на партията " Горан ".

Исмаил Галали, член на придвижването, което приканва да се гласоподава с " не ", не пести мощните думи. " Независимостта е право на всички нации, само че това, което става сега, е маскарад и ще докара до основаването на ретроградно емирство ", споделя той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3152)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР