Почти всички бебета императорски пингвини в една от най-големите колонии

...
Почти всички бебета императорски пингвини в една от най-големите колонии
Коментари Харесай

Масово измиране на бебета императорски пингвини в Антарктида

Почти всички бебета императорски пингвини в една от най-големите колонии от типа са мъртви в резултат на топенето на хабитата им през последните три години, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Колонията императорски пингвини в залива Хали в морето Уедъл до момента бе втората най-голяма в света. Тя включваше до 25 000 двойки, които всяка година идваха тук, с цел да се размножат.

Спътникови фотоси, изследвани от учени от Британския антарктически институт, обаче демонстрираха, че през изключително топлата 2016 година ледът, върху който императорските пингвини отглеждат дребните си, се е стопил. Това e предизвикало гибелта на съвсем всички пингвичета, бебета на въпросните 25 000 двойки.

Феноменът е следен също през 2017 и 2018 година В резултат въпросната колония съвсем е изчезнала.

"Изследвахме популацията на тази и други колонии в региона през последните 10 години, като използвахме сателитни фотоси с висока резолюция. Снимките ясно демонстрират пагубен колапс в размножаването на този обект през последните три години ", съобщи Питър Фретуел от института.

Учените означават, че е налице увеличение на популацията на прилежаща колония. Това навежда на мисълта, че доста птици от залива Хали са мигрирали на по-сигурно място.

"Невъзможно е да се твърди, че топенето на леда в залива Хали безспорно е обвързвано с климатичното стопляне. Но неуспехът в размножаването на този обект е невиждан ", разясни Фил Тратън от екипа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР