Почти всеки ден пишем за златото - добив, цени, прогнози,

...
Почти всеки ден пишем за златото - добив, цени, прогнози,
Коментари Харесай

Скритите разходи при добива на златото: Тихият геноцид в Индонезия

Почти всеки ден пишем за златото - рандеман, цени, прогнози, показатели, настоящи вести и доста други. Настоящата обява обаче преглежда един различен аспект от " златната картина ", а точно скритата цена, която стои зад скъпия метал.

При избрани способи за рандеман на злато се употребява живак, a всички знаем какъв брой рисков може да бъде той. При противозаконния малък и занаятчийски рандеман, миньорите употребяват живака, с цел да извлекат златото от рудата, тъй като химикалът се свързва със златните късчета измежду почвата и утайките, образувайки амалгама. Процесът е изключително рисков за човешкото здраве и все пак продължава да се употребява всеобщо и през днешния ден. Равносметката - хиляди осакатени деца с вродени недостатъци, всевъзможни неврологични проблеми, увреждане на мозъка, отровени над 500 000 души, живак във водата и храните. Когато към всичко това прибавим и обвинявания към държавни служби, че разрешава и още по-лошо - че прикрива това посредством репресивни ограничения, нещата стават леко казано съществени, или както се споделя през днешния ден - " обстановката загрубява ".

Тази история се развива в Индонезия. Страната има едно доста тежко завещание - противозаконната търговия с живак - рентабилен бизнес, преплетен със занаятчийския рандеман на злато. Повече от 100 страни по света се сплотиха в световна акция за намаляването на интернационалната търговия с живак, поради предизвестията на здравните специалисти, че материалът е толкоз отровен, че просто не може да има безвредно равнище на експозиция. Това се отрази и в Индонезия, само че по радикално друг метод. Търсенето на химикала за рандеман на злато и пониженото му предложение отвори поле за все по-голямо нелегално произвеждане. Днес страната създава толкоз доста живак, че се трансформира освен в водач на черния пазар с тайните си доставки, само че и главен международен снабдител.

И както към този момент стана ясно, в голямата си част живакът се употребява за рандеман на злато в Африка и Азия, като минава основно през търговски центрове като Дубай и Сингапур, оставяйки кървавите си следи по цялата верига.

" Това е световна рецесия в региона на публичното здраве ", разяснява Ююн Исмавати, носителка на екологичната премия Goldman 2009 и съосновател индонезийската екофондация Nexus3. Тя прикани за международна възбрана на потреблението на живак при рандеман на злато.
 Снимка 452221
Източник:

Всичко дотук звучи злокобно, само че това е единствено началото. Какви са последствията от потреблението на живака?

Една от основните рискове около добива на живака, е че той може елементарно да попадне в хранителната верига, причинявайки извънредно огромен набор от болести, в това число увреждания при новородени, неврологични проблеми и други, всичките водещи до съдбовен край.

На другия полюс - макар рисковете 25% от международното произвеждане на злато идва от дребните занаятчийски миньори, които добиват злато благодарение на живак в към 80 страни в Азия, Африка, Северна и Южна Америка. И както скъпият метал си проправя път в света, по този начин и живакът съумява да откри път да стигне до хората - отравя въздуха и храната в разстояние от хиляди километри. " Дребният рандеман на злато е най-големият източник на замърсяване с живак в света ", написа създателят на The New York Times Ричард Радлок.

Според изследване, извършено измежду дами на 24 отдалечени острова, при повече от половината лица се записват високи равнища и централизация на живак. Жените обитавали региони, намиращи се надалеч от източници на замърсяване с живак, само че химикалът се озовал в организмите им посредством храна - риба. В Съединени американски щати нечистата с живак риба също е източник №1 на отравяне измежду хората.

А в този момент назад към Индонезия - страната е четвърта по население в света. Тя се откроява с големия си брой златотърсачи, както и със славата си, че сегменти от службите на реда закрилят този бизнес.

Бившият миньор Цеце Рифа е един от многото, които са виновни за взрива при противозаконния рандеман и разпространяване на живак, респективно и за замърсяването в цялата страна. Но той, както и сътрудниците му, не съжалява за стореното. " Не се усещам отговорен за нищо ", споделя Рифа за изданието от верандата на двуетажния си дом на остров Ява.

Той е бил в мрежата на незаконните производители и контрабандисти на живак десетки години наред. Само за един ден работа със самоделната си пещ в задния двор на дома си той може да създаде един звук живак за разпространяване на черния пазар, равняващ се на 20 000 $.

В продължение на десетилетия множеството от доставките на живак в Индонезия са легални - от Съединени американски щати и Европа. Признавайки вредата обаче, преди шест години западните страни започнаха да понижават износа на химикала. През 2013 година насам 114 страни, в това число Индонезия, подписаха Конвенцията от Минамата по отношение на живака - контракт, който влезе в действие през 2017 година и който изисква подписалите конвенцията страни да понижат износа и потреблението на живак в другите си промишлености.

Независимо от това комерсиалните данни на Организация на обединените нации демонстрират, че Индонезия се е трансформирала в забележителен експортьор на живак в интервала от 2015 до 2017 година, достигайки над 320 тона законен експорт през 2016 година.
 Снимка 452219
Източник:

Еколожката Ююн пресмята, че незаконните производители в Индонезия създават повече от 10 000 тона живак годишно, което може да се окаже единствено прашинка от черния бизнес, поради казаното от миньора Цеце Рифа. По думите на Ююн към една трета от живака се употребява за рандеман на злато в Индонезия, а останалите размери се изнасят контрабандно в чужбина. През 2014 година държавното управление забрани потреблението на живак при рандеман на злато, само че на процедура не направи съвсем нищо, с цел да ограничи използването, както и да почисти нечистите места или да предизвести обществото за заплахата.

В хода на проучвания на 24 горещи точки фондацията Nexus3 и екип от самостоятелни лекари откриват повече от 700 случая със подозрения за отравяне с живак, в това число при деца. Регистрирани са случаи на деца с вродени недостатъци и селяни с необратими неврологични болести. Най-малко 45 души са починали. Въз основа на тези проучвания екологичната група пресмята жестоко, че десетилетията на рандеман са отровили над 500 000 души.

Търговията с живак е доходоносна, само че златният бизнес, който тя поддържа, е надалеч по-изгоден. По някои оценки противозаконните дребни златотърсачи на Индонезия създават към 5 милиарда $ в злато годишно. По сходство на наркобизнеса в джунглите на Колумбия да вземем за пример, необятно публикуваната беднотия и безработица в Индонезия принуждава локалните да тръгнат към златните полета. В съвсем всички случаи миньорите живеят отвън закона и копаят за златна руда без позволение от ръководещите, от време на време даже в предпазените национални паркове и територии. За да добиват злато, миньорите смесват течния живак с натрошена руда, като загряват химикала с горелки. По този метод живачните изпарения отиват непосредствено във въздуха, който те вдишват.

Методът е желан от миньорите поради бързата си възвращаемост. В минните обаче равнищата на живак във въздуха могат да бъдат извънредно високи. Химикалът се натрупва и в отпадъчните води, които отиват в подпочвените води на полетата, потоци, вади и други, замърсявайки всички реколти по пътя си - скъпия ориз, всички плодове и зеленчуци, рибата и други.
 Снимка 452218
Източник:

Всичко това се случва " под носа " на държавните служби. Те знаят за заплахата, само че не предизвестяват локалните за евентуалната щета от потреблението на тези артикули.

Миналата година Министерството на околната среда и горите в Индонезия взе проби от седем минни общности и разпознава 558 възрастни и деца, отровени от високи равнища на живак. В извадката са открити и доста високи равнища на химикала в ориза. Междувременно министерството по никакъв метод не е предизвестило хората от тези общности за заплахите в опит да се избегне суматохата и рецесията с доставките на храни.

" Умишленото прикриване на проклетите резултати е закононарушение. Хората умират и имат дребен достъп до всяко дейно лекуване. Правителството би трябвало да спре търговията с живак и да почисти бъркотията ", споделя Ююн.

От екоминистерството в Индонезия не са дали отговор на нито едно допитване на изданието.

В същото време администрацията на президента на Индонезия Джоко Видодо признава, че замърсяването с живак е сериозен проблем и показва, че той е издал народен проект за деяние, с който приканва за разчистване на четири от горещите точки. Президентът също по този начин е насочил полицията и военните да подхващат дейности против всички, за които се откри, че са забъркани с противозаконната търговия с метали. Досега данните за арестувани са малко, а длъжностните лица измежду полицията и военните отхвърлят коментар.

Властите настояват, че обществото е било предизвестено за заплахите от замърсяване с живак. Това обаче се възприемало като мит поради дребното доказателства в минните региони. Много от миньорите са безапелационни, че добивът не е рисков. Отричайки здравните обстоятелства обаче, локалните са наясно че голяма част от органите са корумпирани и персонално вземат участие в търговията с живак и злато. Жителите даже описват, че някои чиновници на полицията и военните персонално финансират интервенции за рандеман на злато, изнудват миньорите за пари за защита, управляват лични мини и обезпечават безвреден пренос на живак и злато. Това се подплатява и с данни, съгласно които голяма част от нелегално арестувания от полицията живак просто изчезва.

" Когато отидохме на терен и разговаряхме с хората там, те признаха, че служители на реда са им дали живак (за рандеман на злато) и в действителност са им помогнали да открият противозаконен рандеман ", споделя ръководителят на комерсиалната организация в провинцията Западна Нуса Тенгара. В цялата страна миньорите работят с живак в полезрението на органите на реда, без да се опасяват от наказване. Случайните арести на миньори и контрабандисти са евентуално случаи на такива, отказали протекцията. Те безусловно не водят до ограничение на доставките, написа изданието.

И по този начин живакът остава на ниска цена и в обилие в златните полета - продава се в магазини с инвентар за миньори или от търговци, които пътуват от село на село. Десетки индонезийски уеб страници оферират живак за продажба.
 Снимка 452217
Източник:

Дая Парамита - откривател от Центъра за политика и ръководство в Западна Ява - дава сладкодумен образец - през 2018 година управляващите задържат интернационален контрабандист с индийски генезис, който е транспортирал близо 10 тона живак в Южна Африка, Тайланд и Индия през 2017 година. В рамките на предходната година същият закупил още 4 тона от търговци. Скоро след ареста му и конфискацията, по-голямата част от живака просто липсващ от полицейското ръководство. Полицията продължава следствието, както изясняват и от локалния съд. Нарушителят получил неоправдателна ефикасна присъда от 18 месеца.

" Подобно на лабораториите за метамфетамин в провинциалните региони на Америките, дестилацията на живак постоянно се прави в отдалечени региони, надалеч от любопитните очи. 64-годишният миньор Цеце да вземем за пример стартира рандеман в задния си двор още като млад. През 2010 година той построил и домашната си пещ за добиване на живак, която през днешния ден може да създаде звук от химикала за 24 часа. Той получава суровина за рандеман през куриерски услуги, наема локални мъже да работят в пещта. Миньорът не се тормози, тъй като до къщата му дори няма път, а и при предишните инспекции той се разминавал с подкупи или " джобни пари ", както той се показва. Така инспекторите не разкрили здравословни проблеми и замърсяване в региона.

Всъщност Цеце Рифа се възприема като пионер на противозаконния рандеман. Веднъж той показал на почитан служител на реда от столицата Джакарта по какъв начин работи пещта. Скоро по-късно стотици пещи проработили на другите острови и покрай рудниците.

" Всички знаем, че той е пионерът ", споделя 35-годишният Алунг, който научил занаята от Цеце.

През 2017 година полицията пресече производителите на живак в региона, затвори три огромни пещи и арестува към 100 души, в това число Цеце. Той и съвсем всички останали обаче заобикалят пандиза, сключвайки съглашение, че повече няма да създават живак. Те описват, че при интервенцията униформените иззели близо звук живак, който натоварили на лични контейнери за продажба, а не за конфискация.

Преди репресията от страната и корумпираните чиновници производството на живак в Индонезия е означавало повече работни места. Каквато и да е била заплахата за здравето, работата се е заплащала по-добре от всичко останало. Сега добивът е незаконен и покровителстван от управляващите, добавя чиракът Алунг.

Управляващите в страната не престават да мълчат и излаз наподобява, че няма. Споменатите нагоре 500 000 поданици, натровени с живак, евентуално са единствено част от статистиката на скритите разноски за добива на злато или тихият геноцид в Индонезия, воден от бизнес за милиарди долари.
 Европейски Съюз не разрешава износа на живак от 2011 година
Европейски Съюз не разрешава износа на живак от 2011 година

Еврокомисар Димас прикани страните отвън съюза да последват примера
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР