Почти всеки ден четем и слушаме за нови и нови

...
Почти всеки ден четем и слушаме за нови и нови
Коментари Харесай

Как телефонните измамници се превръщат в жертви

Почти всеки ден четем и слушаме за нови и нови случаи на жертви на телефонните измамници. Съпътстваща част на това обаче е постоянната поява на мнения от страна на мнозина, че жертвите са си отговорни, тъй като са тъпи.

Това е много неприятно събитие, а прехвърлянето на виновността към жертвата е неверен механизъм на насъбрана експанзия към всичко заобикалящо и е добре също да бъде прекратено в зародиш, тъй като обвиняването на жертвите кара идващите потърпевши да се затварят в себе си и да си мълчат, живеейки със срама, вместо да спомагат на полицията за откриване на причинителите.

През годините съм се сблъсквал не знам какъв брой пъти с измами под разнообразни форми. Работил съм и с разнообразни специалисти и проверяващи от Министерство на вътрешните работи и по тази причина ще се опитам до някаква степен да сглобя картинката пред вас.

Как работят измамниците

Често у хората, станали жертва, се следи убеждението, че измамниците са имали доста информация за тях, насажда се параноя, че са били следени и проверявани. Това напълно не е по този начин, просто тарикатите повеждат диалога по подобен метод, че жертвата сама си споделя всичко. Това не е универсално настоящ механизъм, не! Голяма част от хората, по-голямата част в действителност, изобщо не се връзват и просто затварят телефона. Истината е, че телефонните измамници вършат приблизително по към 300-400 позвънявания, с цел да съумеят да „ закачат “ една жертва. Понякога минават дни без да съумеят. Тоест може да се стигне и до 1000 прозвънявания за 1 „ триумф “. Иронията в тази ситуация е, че някои от жертвите се подвеждат по два, че даже и повече пъти и усилват сивата статистика, до момента в който други настойчиво отхвърлят да се вържат.

Трябва да знаете обаче, че съвсем всички, които са избегнали да станат жертва, просто тряскайки телефона на измамниците, не подават сигнал за това и по този начин статистиката, както и работата на проверяващите, се базират на относително изкривени данни.

Когато обаче жертвата „ захапе “, измамникът стартира да вмъква елементи. Дълго време споделя неща от вида: „ аз съм “, „ не ме ли позна “ и така нататък, до момента в който жертвата не каже име:

„ Иване, ти ли си? “

Вече имат име, с което да работят…

„ Аз съм, Иван, да “. По същия метод набират и друга информация – за адреса, за близки, за родственици. И най-после жертвата споделя: „ те знаеха всичко за мен, следили са ме “.

Много рядко някой е бил наблюдаван, съвсем няма такава процедура. Всичко се „ набира “ в придвижване. Разговорите са дълги, доста дълги.

След това споделят на жертвата да стои на телефона. Това се прави за да не й дават опция да се обади на някой непосредствен (включително и на оня, за който се представят), тъй като това ще срине измамата.

Когато се показват за служители на реда, се случва същото – до последно държат жертвата на телефона с нелепости от вида на: „ в този момент деликатно ни продиктувайте номерата на банкнотите, които ще хвърлите през балкона “. Правят това, до момента в който куриерът им дойде на адреса.

Сигурно си мислите, че измамниците са гении в региона на логиката на психиката? Не са. Много от тях са полуграмотни и не могат да пишат добре. Имало е случаи на представящ се за доктор, който не може да произнесе „ имплант “ и по тази причина го назовава „ гвоздей “. Те работят по модел, който е пробван към този момент и им е даден от други – като търговец от телешоп да вземем за пример, който работи с справочник. И не забравяйте – стотици, от време на време хиляди позвънявания трябват, с цел да се стигне до една жертва, тъй че и методите им не са свръхгениални.

Не бързайте да обвинявате жертвата. Тя най-често е стара баба. Не забравяйте, че при възрастните има промени и не постоянно могат да са съответни. Измамниците ги „ прострелват “ с куп прочувствени нелепости и ги шашкат. Освен това въпросните баби може и да не са осведомени за измамите по този начин както сме ние. Те нямат интернет, те имат склероза.

Затова е наша/ваша задача да осведомяваме възрастните, в случай че ще това да значи ежедневно да им се припомня.

Новите схеми

Периодично схемите се възобновяват. Преди имаше вълна от „ родственици “, които събираха пари за лекуване или за рушвет на прокурор, след направена злополука. Имаше рев, сълзи, вайкане. След това се появиха менте ченгетата, които сякаш се борели с измамници, само че за задачата им трябвало подпомагане от жертвата – с нейна помощ да заложат „ капан “, по-късно щели да й се обадят измамници и тя да хвърли парите, които й изискат, ченгетата щели да ги заловен под балкона, а парите щели да са доказателство. Ето по тази причина бабите всеобщо хвърлят пари през балконите.

И наложително (!) когато има някаква покруса, се включват измамниците и „ набират средства “. Така беше след Хитрино, след наводненията, след ВСЯКО злополучие.

В Част II на материала, която можете да прочетете на следващия ден, ще погледнем по какъв начин самите измамници се трансформират в излъгани жертви и кой най-често ги „ пържи “, както и по какъв начин можем да се борим с противното събитие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР