Почти цялото население на света диша замърсен въздух, като само

...
Почти цялото население на света диша замърсен въздух, като само
Коментари Харесай

Почти целият свят диша мърсен въздух

Почти цялото население на света диша нечист въздух, като единствено 0,001% от него живее тук-там, където равнищата на фини прахови частици не надвишават годишните правила за качество на въздуха, откри ново проучване, представено от ДПА.

Средно в целия свят предложената от Световната здравна организация (СЗО) дневна граница на излагане на частици PM2,5 в околната среда е била превишена допълнително от 70 % от дните през 2019 година, сочат констатациите, оповестени в списание „ Лансет планетари хелт “.

Частиците PM2,5 са фини прахови частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра - единица дължина, която се равнява на 1 хилядна от милиметъра. През 2021 година СЗО понижи целесъобразната си средногодишна граница на експозиция за PM2,5 от 10 на 5 микрограма (хилядни от грама) на пространствен метър въздух.

За задачите на своето изследване изследователската група, ръководена от Юймин Го от университета „ Монаш “ в Мелбърн, дефинира замърсяването с прахови частици въз основа на измерени стойности и компютърни модели за годините от 2000 до 2019 година Според техните констатации междинната годишна стойност на PM2,5 в международен мащаб е 32,8 микрограма на пространствен метър въздух, като най-високата стойност е измерена в Източна Азия - 50, следвана от Южна Азия - 37,2 и Северна Африка - 30,1.

Най-ниски са били равнищата на PM2,5 в Австралия и Нова Зеландия (8,5), в останалата част на Океания (12,6) и в Южна Америка (15,6).

Препоръчаната от СЗО оптималната дневна стойност от 15 микрограма на пространствен метър въздух е била превишена допълнително от 70 % от всички дни в света и допълнително от 90 % от всички дни в Източна и Южна Азия. Нивата на фини прахови частици са намалели единствено в Европа и някои райони на Северна Америка и Африка, откриха откривателите. Докато през 2000 година дневните правила за замърсяване на атмосферния въздух в Европа към момента са били превишавани в 60% от дните, през 2019 година това се е случвало единствено в 25% от дните, съобщи Българска телеграфна агенция.

По данни на СЗО към 7 милиона души по света умират прибързано всяка година заради замърсяване на атмосферния въздух. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР