Почти цялата колекция от безценни експонати в двувековния Национален музей

...
Почти цялата колекция от безценни експонати в двувековния Национален музей
Коментари Харесай

Всичко свърши: пожарът в Рио заличи хиляди години история

Почти цялата сбирка от скъпи експонати в двувековния Национален музей на Рио де Жанейро е унищожена. Той пазеше най-богатата антропологична сбирка за Северна и Южна Америка. Унищожен е най-старият човешки фосил, откриван в миналото - на към 12 хиляди години.
 Пожар погълна 200-годишен музей с милиони скъпи експонати в Рио де Жанейро
Останките бяха на жена от Късния Палеолит, наречена Лузия (Luzia - португ.). Открити са в пещера в Бразилия през 1975 година от френския археолог Анета Ламен-Емперер. Археолози считат, че високата към 150 см жена е умряла на към 20-годишна възраст, може да е била един от първите преселници в Южна Америка.

Сред експонатите имаше и египетска сбирка, сбирка с греко-романски артефакти, палеонтологична сбирка, включваща скелет на динозавър, открит в региона на Минас Жераис.

" Всичко свърши. " Само това съумя да каже специалистът Марко Аурелио Калдас, откакто ревизира какво е останало от съкровищата след на огъня. От 20-те милиона експоната са оживели единствено устойчивите на високи температури астероиди, написа в. " Фоля де Сао Пауло ". Официалната информация сочи, че са унищожени 90% от експонатите.

Пожарът избухна в неделя вечерта, а съгласно зам.-директорката на музея Кристиана Сережо детекторът за пушек в постройката не се е задействал.

Снощи начело имаше митинг. Няколкостотин души се събраха, с цел да изразят негодуванието си. Служители на музея бяха безапелационни: незадоволителното финансиране е попречило за обезпечаването на по-високо равнище на сигурност. Музеят бе подложен и на финансови съкращения.

Протестът не протече спокойно. Хората бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и пикантен спрей.

" Двеста години на работа, проучвания и знание бяха изгубени. Това е печален ден за всички бразилци ", написа в Туитър президентът Мишел Темер. Той разгласи, че държавното управление търси финансиране от компании и банки, с цел да се възвърне националният музей. Министърът на образованието добави, че се търси и интернационална помощ, в това число от ЮНЕСКО.

Тече следствие. Сред вероятните аргументи за пожара са късо съединяване и книжен балон с нажежен въздух, кацнал на покрива, написа Би Би Си.

Все още не е ясно дали музеят е бил застрахован.

Музеят, в миналото служил за резиденция на португалското кралско семейство, навърши 200 години по-рано тази година. Основан е от португалския крал Жуау Шести, отваря порти през 1818 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР