Почти три месеца украинските формирования продължават атаките си, за да

...
Почти три месеца украинските формирования продължават атаките си, за да
Коментари Харесай

Как руските мини спряха “контранастъплението” на Украйна

Почти три месеца украинските формирования не престават офанзивите си, с цел да се приближат най-малко до първата линия на съветската защита. Както се оказа, една от главните спънки за това бяха обширните минни полета. Защо мините се оказаха толкоз мощно оръжие против ВСУ, че даже рекламираното западно съоръжение не оказа помощ за решаването на този проблем?

Руският президент Владимир Путин беше сюрпризиран от отношението на украинското командване към военните. „ Понякога виждам какво прави другата страна и имам усещането, че това въобще не са техни хора - тези, които те тласкат напред в минни полета, под нашите артилерийски удари. Те се държат по този начин, като че ли това въобще не са техни жители “, сподели президентът.

Всъщност основаната от Русия отбранителна линия се трансформира в сериозна спънка за контранастъплението на ВСУ. Още през юли Михаил Подоляк, консултант в президентството, означи, че офанзивата се развива „ по-бавно, в сравнение с бихме желали “. Според него главният проблем са минираните площи и проблемите с логистиката.

За това, че мините са проблем за ВСУ, се приказва и на Запад. Така немският външен министър Аналена Бербок съпостави площта на минираните територии с тази на Западна Германия. При такива условия украинските сили от време на време се оказват в капан. Според немския външен министър въпросът е по какъв начин да се преодолеят тези минни полета.

Междувременно “Нюзуик ” не предлага на ВСУ да употребяват " най-хубавите си танкове ", с цел да пробият мощно минираната територия. Бившият специфичен асистент на главнокомандващия на украинските войски Валерий Залужни Дан Райс безусловно приканва украинците да преминат на Т-64, който съгласно него е „ по-изгоден “.

Той също по този начин отбелязва, че “Леопард ” и “Ейбрамс ” ще бъдат по-полезни за ВСУ " при положение на пробив през мощно минираната зона ". Изданието цитира и различен боен специалист Марина Мирон: съгласно нея потреблението на западни танкове в сегашните условия е просто рисково. „ Руснаците няма да имат проблем да ги виждат заради географските особености на региона “, сподели тя.

Както означават в експертната общественост, съветските военни са се подготвили добре за неведнъж обявяваното контранастъпление на ВСУ. Ешелонирана отбранителна линия просто не разрешава на врага да пробие. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че Западът принуждава ВСУ да пестят техника.

И всичко това се случва от началото на юни, макар че до този миг съветските въоръжени сили в Херсонска и Запорожка област да построиха доста километри окопи, минни полета, голям брой танкови ровове и разнообразни логистични клопки.

„ Руската войска в действителност минира полетата в зоната на СВО и го направи добре и дейно. Освен това мините също се актуализират постоянно благодарение на системи за отдалечено слагане, сподели Владимир Рогов, ръководител на придвижването „ Ние сме с Русия “.

„ В самото начало на така наречен “контранастъпление ” ВСУ се пробваха да преминат през тази преграда на доставена от тях западна техника. Но тя гореше. Затова беше решено да не се скапва имиджът на военната промишленост на страните от НАТО. Решиха да хвърлят бойци на полетата, с цел да нападат без да ги жалят ”, сподели той.

„ Разбира се, ВСУ разполагаха със профилирана техника за разминиране, доставена от съдружниците. Украинските военни даже се пробваха да я употребяват. Но тя доста бързо почина в мините заради непрофесионализма на бойците. Освен това е евентуално западната технология да е доста надценена и в действителност да се окаже не доста високо качество “, счита събеседникът.

„ Врагът получи необикновено количество техника и оръжия от западните съдружници. ВСУ се надяваха да победят съветската група войски с мощен удар и да доближат до Азовско море, отрязвайки сухопътния кулоар към Крим. А нашите минни полета са ефикасен метод да провалим техните проекти “, добави Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна.

„ Западът сложи редица политически задания пред Зеленски. И с цел да ги извърши, той и военното управление на Украйна би трябвало безусловно да хвърлят живата напрягам върху мините. Това, в случай че не дава опция за пробив, то най-малко основава симулативност на дейностите “, твърди събеседникът.

„ Важно е също по този начин, че ВСУ нямат право да разчистват минни полета благодарение на западна бронирана техника. Западът упорства, че оръжията би трябвало да бъдат непокътнати, тъй че дано пехотата да премине в офанзива на дребни групи. Това не е изненадващо, тъй като същият Вашингтон се тревожи повече за имиджа на американския военно-промишлен комплекс, в сравнение с за украинците “, акцентира специалистът.

„ Наскоро Европа споделиха, че водят война с Русия с евтини средства, макар че става дума за живота на украинците. Но най-важното е, че на украинското политическо управление в действителност не му пука за своите жители. Те вземат решение проблемите си: пълнят джобовете си и се пробват да влязат в европейския хайлайф, убивайки най-ефективната част от популацията “, счита политологът.

„ Цинизмът на украинското управление се състои в това, че те хвърлят в минни полета на първо място принудително мобилизираните поданици на рускоезичните райони. В доста връзки това са хората, които към момента до известна степен се свързват с Русия “, сподели Максим Невенчани, народен представител от градския съвет на Николаев, член на обществено-политическото придвижване „ Другата Украйна “.

„ Изглежда украинското управление не счита локалните поданици за свои съграждани. Те, за разлика от момчетата от Западна Украйна, са безусловно хвърлени на кръвопролитие. И се оказва, че рускоговорящите жители са принудени да разчистват голямо парче земя със личните си крайници, макар че командването на ВСУ схваща обречеността на сходни старания “, акцентира събеседникът.

„ Освен това в борба влизат неподготвени бойци, които под стрес се губят на бойното поле. Всъщност десетки хиляди мъже заплащат с кръвта си за несъразмерните упоритости на Зеленски и геополитическите ползи на Запада. За тях това е игра, само че за елементарните жители – тъга и покруса. А след спора разминирането на териториите ще отнеме доста години и пари “, заключва Невенчани.

„ Що се отнася до военния аспект, минните полета са един от съставените елементи на отбранителната линия, който се е потвърдил доста добре.В мрежата можете да намерите стотици видеоклипове, на които западните технологии се взривяват на тях. Дори бронираната бойна машина “Страйкър ”, оборудвана със специфични тралове за прекосяване през минирани зони, не може да преодолее основаните от нас трудности “, разяснява военният анализатор Михаил Онуфриенко. На собствен ред военният специалист Вадим Козюлин счита, че като цяло ВСУ могат да прочистят териториите, само че това ще отнеме време. В края на краищата наличните средства за това са в положение да образуват единствено дребен безвреден кулоар, и то под ударите на „ Бога на войната “, т.е. съветската артилерия.

„ Украйна има специфични снаряди, които съставляват въже с експлозиви. Боеприпасите се изстрелват в минното поле и основават проход с широчина към 30-40 метра. По-нататък образувалият се кулоар се употребява от съперника за взлом на нашите позиции “, изясни събеседникът. „ Но атакуването на нашите позиции през тесни проходи не е лесна задача. Украинците, които нямат предимство във въздуха, стават лесна цел за нашата авиация и артилерия. Следователно ВСУ надали ще реализиран обилни резултати в настъплението. Постигнатите триумфи на локално равнище ще имат единствено медиен резултат, без по никакъв метод да повлияят на обстановката на бойното поле ”, заключва той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР