Почти три четвърти от българите са склонни да пътуват споделено,

...
Почти три четвърти от българите са склонни да пътуват споделено,
Коментари Харесай

Българите одобряват идеята за споделено пътуване, сочи проучване

Почти три четвърти от българите са склонни да пътуват споделено, демонстрира онлайн проучване, осъществено по поръчка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Данните от него бяха показани дни преди началото на Европейската седмица на подвижността, която ще се организира от 16 до 22 септември под мотото " Заедно стигаме по-далеч ".

 © фотография: АРХИВ
Модерният метод по едно и също време да се движиш екологично и да спестиш пари е добре признат и в България.

Почти половината от общо 800 интервюирани на възраст сред 18 и 65 години в никакъв случай не са опитвали споделено пътешестване. Над 72% от всички биха го създали.

Според изследването споделено пътешестване може да бъде и разходка. Обикновено обаче участниците разделят разноските за автомобил или друго транспортно средство.
Атанаска Николова - зам.-министър на околната среда и водите:
" Много са механизмите, които подтикват намаляването на броя на колите в градски условия и в действителност споделеното пътешестване е един от тези механизми. "
От екоминистерството обявиха, че въпреки всичко избират хората да употребяват градски превоз, велосипед или да вървят пешком.

Един от целите на идното европредседателство ще бъде да убеди българите да се грижат повече за околната среда у нас, където въздухът е измежду най-мръсните в Европа.
Огнян Златев - началник на представителството на Европейската комисия в София:
" Подобряването на качеството на живота на жителите не се случва единствено с въвеждане на някакви нови регулации и законодателства, а с смяна на съзнанието, т.е. всички ние би трябвало да стигнем до съзнанието, че с цел да можем да живеем по-добре, т.е. да дишаме по-чист въздух, всеки самичък би трябвало по някакъв метод да способства за това и един от методите е точно понижаване на броя на колите в огромните градове. "
В събота стартира Европейската седмица на подвижността, която популяризира устойчивия превоз.

Засега за нея са регистрирани 25 български общини. До петък би трябвало да стане ясно с какви стратегии ще вземат участие в акцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР