Почти три часа продължи обсъждането на вота не недоверие срещу

...
Почти три часа продължи обсъждането на вота не недоверие срещу
Коментари Харесай

3 часа обсъждане по вота на недоверие. ГЕРБ и БСП се обвиниха, че е нямало дебат

Почти три часа продължи разискването на вота не съмнение против държавното управление на тематика опазване на здравето, импортиран от Българска социалистическа партия. По време на него ръководещи и съпротива си размениха обвинявания, че е нямало спор всъщност.  

Гласуването на вота ще бъде на 24 октомври (сряда). 

В началото на разискванията от ГЕРБ взеха решение да запазят безмълвие и да оставят социалистите да си приказват съвсем сами. Такава беше тактиката на ръководещите и при предходния опит за събаряне на държавното управление през юни. Тогава тематиката беше неуспех в региона на сигурността. 

Днес разискванията отново минаха в отсъствието на премиера Бойко Борисов. Този път го нямаше и отрасловият вицепремиер Валери Симеонов. В отсъствието им социалистите видяха неглижиране на дебатите . Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ побърза да посочи, че Борисов е в Брюксел и добави: " Вярвам, че духом ще е с нас ". Обяснение за отсъствието на Симеонов нямаше.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова представи претекстовете за вота на съмнение - лекарите, които напущат страната; проблемите в незабавната помощ; правителството не заплаща цялостен размер на здравните осигуровки на деца, пенсионери, държавни чиновници, което е задължено да се прави по закон; неналичието на секторни реформи; концепцията за наложителна спомагателна здравна застраховка. " Искаме оставката на кабинета - за 10 години докараха опазването на здравето до там, че думите „ досегаемост “ и „ безплатност “, се заменят с „ връзки “ и с „ пари “ ", сподели тя и добави, че " опция има ".

Първият отговор на обвиняванията дойде от съдружния сътрудник на ГЕРБ - " Обединените патриоти " (ОП), но той не беше на тематика опазване на здравето.

" Омръзна ми да ме лъжат с огромни комсомолски не сини почтени очи. И мен, и цяла България. Стига с тези 10 години, в които ръководи ГЕРБ - сметката е доста елементарна, единствено преди 3 години управляваше държавното управление „ Орешарски “. В последните 29 години Българска социалистическа партия има болшинство в 5 от 11 Народни събрания, кой носи отговорността? Българска социалистическа партия има 13 години ръководство независимо и в коалиция, сподели депутатът от " Обединените патриоти " Павел Шопов (Атака).

По-късно депутатът от същата групировка Калин Поповски заяви, че вотът е несвоевременен, само че опазването на здравето заслужава сериозен спор. 

След това ръководителят на парламентарната комисия и народен представител от ГЕРБ Даниела Дариткова пък разгласи, че  не вижда предпочитание за разговор от страна на социалистите . След това призна, че има проблеми в опазването на здравето, само че те не би трябвало да се интерпретират за политически цели. Решение трябвало да се търси надпартийно. " Алтернативата на Българска социалистическа партия за опазването на здравето ми звучи като девиз от добре забравеното остаряло време ", добави Дариткова и посочи, че държавното управление работи за решаването на проблемите и усилва парите за опазването на здравето.

По време на разискванията от Българска социалистическа партия оповестиха, че ставащото в пленарната зала не се трансформира в спор .

В разискването се включи и ръководителят на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов. " Благодаря на сътрудниците от Българска социалистическа партия, че за първи път в историята на парламентаризма внесоха избор на съмнение за желание ", сподели той, визирайки концепцията за промяна на отрасловия министър. Социалистите пък го упрекнаха, че не е схванал претекстовете , които не били ориентирани към планове, а към " тежко безучастие ".

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разгласи, че „ здрав “ избор на съмнение не се прави с „ заболели “ причини . Той също загатна, че диспути всъщност е нямало. Според него обаче имало нещо хубаво в претекстовете на социалистите - негова презентация за минусите на настоящия здравноосигурителен модел, която Българска социалистическа партия употребявали.

По-рано от Движение за права и свободи също взеха думата, с цел да кажат, че не харесват претекстовете, само че въпреки всичко ще поддържат вота. Те показаха своите причини: 

" Ще подкрепим вота на съмнение не поради неосъществените модели, които занапред ще се разясняват, а поради безвремието в опазването на здравето. Заради неслучилото се до момента, поради неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските експерти. Когато има подобен срив на доверие, нещата са пагубни. Ще подкрепим този избор поради знаците, които ни слагат на най-непрестижните места. България има най-високата смъртност в Европейски Съюз ", коментира Нигяр Джафер.

От партията на Мустафа Карадайъ оповестиха, че също имали своя опция за решение на проблемите -  нова матрица, друга от досегашната, нов метод и нови решения.

По време на разискванията социалистът Антон Кутев сподели, че здравната система безусловно убива, а " през последните 9 години името на тази система е Бойко Борисов ".

Според правилника на Народното събрание гласуването на избор на съмнение би трябвало да е най-малко 24 часа след дебатите по него. За да бъде сполучлив вотът, са нужни гласовете на повече от половината депутати, т.е. най-малко 121 гласа, а парламентарните групи на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат общо 104. Това е третият опит са събаряне на държавното управление по този метод. Предишните също бяха импортирани от социалистите. Първият беше през март за неуспеха в битката с корупцията, а вторият през юни за сигурността. И двата бяха подкрепени само от социалистите и Движение за права и свободи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР