Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование.

...
Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование.
Коментари Харесай

Вълчев: Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование

Почти сме подготвени с измененията в Закона за висшето обучение. Те ще обиден системата на ръководство на държавните висши учебни заведения, акредитацията, дребни промени ще има и в системата на финансиране. Това разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев, преди началото на церемонията по връчване на премиите на висшите образователни заведения в България, която се базира на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ На някои професионални посоки, които са с максимален предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда от една страна, а въпреки това не малко студенти учат сега в тях, ще дадем опция за финансиране на таксите или гратис образование. Също по този начин предвиждаме квоти в университетските органи на ръководство на младите преподаватели, тези които се чака да бъдат най-дълго във висшето училище”, съобщи Вълчев.
Той добави, че измененията в акредитацията засягат тя да бъде по-ефективна и облекчена, тъй като в този момент се изискват доста документи, а разликата сред университетите е прекомерно дребна.
„ Ще настояваме институционалната акредитация да е първична. Последващите да бъдат приблизително претеглена оценка от оценките по професионални посоки или оценките от програмната акредитация, която е по-важна. Тя е за всяко едно професионално направление, защото имаме голям брой ВУ, в които едно професионално направление е положително, а в друго не е толкоз добро”, изясни министърът и добави, че най-късно до началото на идващия месец те ще бъдат подложени на публично разискване, след което ще влязат в националното заседание.
Вълчев напомни, че в няколко направление ще бъдат насърчени с направени промени в Постановление 64 за установяване на приема.
„ В най-голяма степен желаеме да насърчим педагогиката, енергетиката, физическите науки, математиката, религията и теологията, където имаме трагично невисок брой студенти от позиция на бъдещите потребности. Насърчаваме приема по всички инженерно-технически професионални посоки, останалите естествени науки, аграрните посоки. В третата група, в която попадат професионалните посоки по изкуствата, социологията, обществените грижи нито ще усилваме, нито ще понижаваме приема. В четвъртата група попадат медицинските професионални посоки, където нямаме дефицит и де чака увеличение на броя на студентите, изясни Вълчев и акцентира, че в петата група попадат професионалните посоки като стопанска система, администрация и ръководство, право, политология, където ще продължи политиката по понижаване на приема.
На церемонията първото място допълнително от 10 посоки въз основата на рейтинговата система взе Софийския университет. Красимир Вълчев връчи премията на ректора на университета проф. Анастас Герджиков получи от просветителния министър.
По думите на Вълчев системата оказва помощ на министерството да диференцира финансирането на ВУ, да преструктурират приема и в същото време да предизвикват научната активност и да регистрират реализацията на приключилите студенти на пазара на труда.
Техническият университет е първенец в 6 професионални посоки, Американският университет е номер едно в 4 професионални посоки, Медицинският университет също в четири, Университетът по архитектура, строителство и геодезия също е измежду призьорите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР