Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование.

...
Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование.
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Допълнителни стипендии за студентите в малко желани специалности

Почти сме подготвени с измененията в Закона за висшето обучение. Това заяви просветителният министър Красимир Вълчев минути преди раздаването на премиите за рейтингите за университетите.

" Промените ще обиден акредитацията и системата на ръководство. Ще дадем опция за финансиране на таксите в посоки с предстоящ дефицит на пазара на труда. Това ще са спомагателни целеви стипендии. Трябва да увеличим приема в посоки като педагогика на образованието, по енергетика, физически науки, вяра и теология и други Във втора група са останалите естествени науки, аграрните, педагогика.

Увеличението на педагозите не е задоволително, само че въпреки всичко го има. Договорите с ректорите ще са направени с всички заинтригувани страни. Те ще съдържат задачите на висшите учебни заведения. Тези страни ще вземат участие и в Академичния съвет. Това са промени, планувани за държавните. Частните имат по-свибоден размер на установяване на вътрешното устройство.

Трябва да създадем по този начин, че в по-голяма степен страната и висшите учебни заведения да са сътрудници. Акредитационните оценки са близки. Не дават задоволителна изясненост. Промените би трябвало да предложим за публично разискване. Вероятно това ще стане до края на месеца или началото на другия ", разяснява министър Вълчев.

" Спомням си, като нямахме рейтингова система, говорихме какво е качество. Имаше разнообразни отзиви. Говорихме за диференциране на финансирането, да преструктуриране одобрявам. Тогава не можехме да го създадем, само че с рейтинга това е допустимо ", сподели просветителният министър за рейтинговата система.

" Същественото е, че тази система сътвори тласъци за висшите учебни заведения. Вече не е несъмнено първото място на никой. Има конкуренция. Все по-трудно ще бъде поради намаляващия брой студенти и поради реализацията. Трябва да са конкурентни ", добави още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР