Почти сигурната победа на днешните парламентарни избори ще даде унгарския

...
Почти сигурната победа на днешните парламентарни избори ще даде унгарския
Коментари Харесай

Изборите в Унгария днес може да отворят още пукнатини в Европа

Почти сигурната победа на днешните парламентарни избори ще даде унгарския министър председател Виктор Орбан трети следващ мандат, само че и ще задълбочи пукнатините в Европейски Съюз сред членовете от Западна Европа и група страни в Централна Европа, водещи все по-популистка политика и обявяващи се срещу в допълнение задълбочаване на евроинтеграцията.

Последните социологически изследвания сочеха, че партия " Фидес " може да завоюва 113 от 199 места в прламента. Но въпреки всички организации да предвиждат победа за ръководещите, данните се възприемат внимателно, защото съвсем една трета от гласоподавателите не са сиурни в желанията си или ги крият от анкетьорите.

Орбан няма да повтори огромните победи от 2010 и 2014 г, когато получи конституционно болшинство - нещо невиждано за някогашна комунитическа страна. Той към този момент има един предходен мандат пред 1998-2002 година и единствено Ангела Меркел е управлявала по-дълго от него в Европейски Съюз.

Опозицията е разпокъсана и в неравностойна медийна среда, само че на няколко места бяха направени тактически прагматични ходове, които може да покажат модел за пропукване съвсем повсеместната власт на " Фидес ". Преди дни прогноза на " Ситибанк " изненада всички с допускане на минимална опция (10-15%) Орбан да изгуби парламентарното болшинство. През март допитване на Zavecz Research сподели, че 46% от унгарците желаят смяна в ръководството, до момента в който 40% поддържаха Орбан и анализатори разясниха, че той продължава да втвърдява личния си електорат и да отчуждава несъгласните с него.

Състоянието на стопанската система не бе водеща тематика в предизборната акция, тъй като растежът за предходната година надвиши 4% от Брутният вътрешен продукт, а при безработица от 3.8% в страната има на практика цялостна претовареност. Правителството сложи под надзор бюджетния недостиг, понижи задълженията, редуцира налозите върху приходите, вътрешното ползване и отпущането на заеми порастват.

Затова Орбан с правдиво ядро от към 2 млн. гласоподаватели продължи да раздухва тематиката за опасността от имигрантите, въпреки в страната да са се открили едвам няколко стотин. В последние избирателен протест той даде обещание за пази Унгария от " ръждата " на мюсюлманските имигранти и предизвести сънародниците си, че в неделя изборът им ще дефинира бъдещето на страната за десетилетия напред.

Позицията му бе подкрепена от Ярослав Качински, водач на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " и среща благосклонности от прилежаща Австрия, където силовите ведомства са в ръцете на извънредно ясната и евроскептична " Партия на свободата ".

В петък Орбан и Качински откриха скулптура в памет на жертвите на самолетната злополука от 2010 година, в която в Русия почина братът на Качински - полският президент Лех Качински, дружно с десетки висши политици и военни. " Ние имаме вяра, че поляците и унгарците имат общ път, обща битка и обща цел - да изградим и защитим нашите родни страни във формата, която желаеме - християнски и с национални полезности ", сподели Орбан. И Будапеща, и Варшава бяха или сега са подложени на рецензии и наказателни процедури от Европейски Съюз за ограничение свободата на медиите и усилване на политическия надзор над правораздавателната система.

Орбан е подложен на критика на Запад за все по-авторитарен жанр, както и че близки до него и " Фидес " предприемачи завземат основни дялове от банките, енергетиката, строителството и туризма. Така забележителна част от еврофондовете отиват за поддръжници на Орбан, а не толкоз за междинния и малък бизнес.

Гласуването на изборите би трябвало да завърши в 20 часа българско време, като част от гласоподавателите са комплицирани от новата система. В нея 106 места за депутати ще се разпределят в мажоритарни региони, а други 93 места - посредством партийни листи и квоти за етнически малцинства. За да лишават болшинството на " Фидес ", опозиционните претенденти от левицата и десницата би трябвало да завоюват 40-45 места, само че това може да бъде затруднено от високо интензивност - над 70%, при която някои опозиционни партии ще останат под прага от 5% от гласовете за попадане в Народното събрание.
Основната опозиционна мощ е националистическата партия " Йоббик ", която парадоксално се показва за бранител на демокрацията в Унгария и пропагандира за обществени дела.

Но и на нея няма да ѝ е елементарно след огромната смяна на изборната система от 2011 година В нея депутатите бяха понижени от 386 на 199, границите на изборните региони бяха преначертани, отстранен бе балотажът, по този начин и опцията за сливане на опозицията зад претендент с шансове. Системата за преброяване на гласовете към този момент дава преференции на водещия претендент, което в допълнение затвърди позициите на " Фидес.

Правителството даде изборни права и на етническите унгарци зад граница, които могат да избират от партийни листи по пощата. По данни на ЦИК за днешните избори са регистрирани съвсем 380 000 такива гласоподаватели. Значително болшинство от тях симпатизират на " Фидес ". Стотиците хиляди унгарци, живеещи и работещи зад граница, може и да не симпатизират всеобщо на ръководещите, само че изборът им е усложнен от задължението това да става единствено в посолства и консулства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР