Почти седмица след изборите, при ясни резултати и анонс от

...
Почти седмица след изборите, при ясни резултати и анонс от
Коментари Харесай

ПП отказа на ГЕРБ, Борисов предложи плаващи мнозинства

Почти седмица след изборите, при ясни резултати и анонс от страна на президента, че ще даде нужното време на партиите за предварителни диалози за сформиране на кабинет, възможностите за постоянно държавно управление наподобяват все по този начин минимални.

Причината е отводът на втората политическа мощ " Продължаваме промяната " да влязат в колаборация с ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък не стопира да показва диалогичност, като в последна сметка от думите му изкристализира, че си показва държавно управление, което да ръководи с най-разнообразни болшинства, които включват всички партии.
Как се стигна дотук?
Във вторник, първата политическа мощ - ГЕРБ, предложи от една страна " анти-Путин " ръководство (което по изискване включва " Демократична България " и " Продължаваме промяната " ), само че от друга даде знаци, че може да се " разбере " и с Движение за права и свободи, и с антизападната " Възраждане ", и с президента Румен Радев.

Конструирането на сходно ръководство по думите на Бойко Борисов ще става в " контакти групи ", ръководени от " най-големите евроатлантици " - президента с изминал мандат Росен Плевнелиев и някогашния министър на външните работи от Национална движение „Симеон Втори" Соломон Паси.
Реклама
Втората политическа мощ - Политическа партия, която още в изборната нощ отвхърли опцията за взаимоотношение с ГЕРБ, в петък удостовери позицията си. На конференция съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че няма да вземат участие в договаряния за държавно управление с мандат на ГЕРБ.
Политическа партия отхвърлят " коалиция на кражбата "
Бившите министър председател и финансов министър споделиха още, че ще са градивна съпротива и избориха тематиките, в работата, по които биха подкрепили вероятно болшинство. Сред тях са Закон за антикорупционната комисия с проверяващи функционалности и въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор от български арбитър.

Двата законопроекта бяха импортирани в края на предходния парламент, само че болшинството ГЕРБ-ДПС-ИТН- " Възраждане ", което смъкна кабинета " Петков ", отхвърли да ги гласоподава. Политическа партия биха подкрепили още увеличение на минималната работна заплата до 50 % от междинната заплата, увеличение на пенсиите с 20 %, нова формулировка за енергийна беднотия и две цени за ток, газ, вода и парно на база консумация, повдигане на данъчния заем за младите фамилии с деца, както и таван за цената на тока и на газа за българския бизнес.

Извън тези тематики обаче от Политическа партия споделят, че не биха влязли в " коалиция на кражбата ". " Евроатлантическо държавно управление е държавно управление без корупция ", добави Кирил Петков, който посочи, че няма значение по какъв начин ще се назовава обединението - експертна, на националното единодушие и прочие. " Гледайте кой по какъв начин гласоподава ", прикани той.
Реклама Какво значи отводът на Политическа партия?
Отаказът на Политическа партия да влязат в диалози с ГЕРБ на процедура обезсмисля опитите на Бойко Борисов да показа " договарянията " като такива за " евроатлантическа коалиция ".

Засега Демократична България не са отказали или приели поканата за диалог в " контактната група ", само че Христо Иванов на няколко пъти разяснява обществено, че без да е реализирано единодушие за " правосъдна промяна, която стартира с отстраняването на Иван Гешев " колаборация е невъзможна.

ГЕРБ отхвърлят диалог за имена и настояват, че няма законова " демократична опция " за премахване на основния прокурор.

Това значи, че Борисов се лишава от Политическа партия и Демократична България. Така се лишава и от описа за " евроатлантическа коалиция ". Защото вероятните сътрудници на ГЕРБ остават: Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Български напредък и антизападната " Възраждане ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР