Почти половината проекти по Плана за възстановяване са ревизирани и

...
Почти половината проекти по Плана за възстановяване са ревизирани и
Коментари Харесай

Пеканов: Все още никоя държава не е получила пари по Плана за възстановяване

Почти половината планове по Плана за възобновяване са ревизирани и усъвършенствани, като няма риск от загуба на средства поради закъснение. Имаше мнения, че другите страни към този момент употребяват парите, само че това не е правилно и първите траншове ще дойдат най-рано към края на август. Това уточни в „ Лице в лице “ министърът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Той означи, че забавянето е пристигнало от решението на предходните ръководещи да не внесат своята версия на проекта.

По думите му ревизираниата версия е с 11 нови плана и 7 нови промени до общо надлежно 56 и 43 за 12,6 милиарда лв.. Пеканов акцентира, че измежду заварените планове е имало доста положителни, само че също и такива, които не е имало по какъв начин да бъдат предпазени и се е наложило да отпаднат – като този за подмяната на напоителните системи, чието доразвиване е щяло да забави проекта с месеци.

Намалени от 500 млн. на 300 млн. лв. са парите за София за да няма такова фокусиране върху столицата, като обаче метрото няма да пострада от това решение.

Пеканов акцентира, че плановете би трябвало да оказват помощ за т.нар „ зелен преход “ в енергетиката, за цифровия преход, само че и за отговаряне на рецензиите, отправени от Европейска комисия в разнообразни посоки. Затова и има политически решения, зад които би трябвало да застанат парламент и подкрепено от него държавно управление. „ Дългосрочното бъдеще на маришкия район не е решение, което да вземем за няколко седмици “, уточни министърът и добави, че сходна е обстановката по линия на върховенството на закона.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР