Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния

...
Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния
Коментари Харесай

Половината българи не се справят с пълния и краткия член

Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за цялостния и късия член. Това сочи изследване на „ Галъп интернешънъл “. Изследването е направено по отношение на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Допитването е осъществено по метода „ лице в лице “ и е извършено от 11 до 18 май измежду 816 души.

„ 53% да вземем за пример знаят (а някои евентуално налучкват), че се написа „ Магазинът се реалокира “, само че останалите или мислят, че е „ магазина “ (16%), или се надяват и двете да са правилни (15%), или пък признават, че не знаят (16%) ”, показват от „ Галъп ”.

Социолозите прецизират, че 61% от хората на възраст от 18 до 25 години дават правилен отговор, до момента в който измежду хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В огромна степен вярно дава отговор и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо обучение дават отговор и по-правилно.

„ Примерът може би не беше от най-лесните, само че пък този вид надписи из българските обитаеми места са публикувани и постоянно обсъждани. Затова и беше любопитно да се разбере каква е картината ”, показват създателите на проучването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР