Почти половината от училищата и болниците в европейските градове се

...
Почти половината от училищата и болниците в европейските градове се
Коментари Харесай

В Европа почти половината градски училища и болници са в риск от екстремни горещини

Почти половината от учебните заведения и лечебните заведения в европейските градове се намират в градски " топлинни острови " и излагат уязвимите групи от популацията на застрашаващи здравето температури, защото въздействието на изменението на климата се ускорява, заяви Европейската Агенция за околната среда (ЕАОС) на Европейския съюз, представена от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Около 46% от лечебните заведения и 43% от учебните заведения се намират в региони, в които температурата е с най-малко 2 градуса по Целзий по-висока от междинното за района - и това води до по-силни последствия от горещите талази, в сравнение с в селските региони, заяви ЕАОС в разбор за това по какъв начин Европа може да се приспособява към изменението на климата.
Причината за това е резултатът на градския топлинен остров, при който гъстите скупчвания на здания и инфраструктура като пътища гълтам и задържат повече топлота, в сравнение с зелените площи. " Това е нещо, което ще има тежки последствия за здравето на хората ", съобщи Блаз Курник, началник на отдела за пригаждане към климата на ЕАОС.

Изменението на климата, породено от индустрията, която продължава да изгаря изкопаеми горива, прави горещите талази по-топли и по-чести - наклонност, която, в композиция с градските топлинни острови, основава опасности, в това число увеличение на смъртността от топлинен стрес за уязвимите елементи на популацията, като да вземем за пример възрастните хора.

 Светът се затопля с нечуван ритъм през последните 10 години Светът се затопля с нечуван ритъм през последните 10 години

" Уязвимостта в Европа се усилва и заради, заради по-гъсто обитаемоте градове. Това е нещо, което, в композиция с горещите талази, ще се трансформира в риск за обществото в бъдеще ", споделя Курник.

Явлението към този момент е следено по време на рискови температури. По време на горещата вълна през август 2003 година смъртността, обвързвана с топлината в градовете в региона на Уест Мидландс във Англия, е била два пъти по-висока, в сравнение с в локалните селски региони.

ЕАОС прикани държавните управления да вкарат ограничения за понижаване на резултата на топлинния остров в градовете, като да вземем за пример въвеждане на повече охлаждащи зелени площи и вода.
Някои от тях към този момент го вършат - като да вземем за пример програмата на град Париж за видоизменение на терените на 10 пилотни учебни заведения в по-прохладни и зелени пространства с фонтани и устойчиви на засушаване растения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР