Почти половината от производството у нас е разположено в София

...
Почти половината от производството у нас е разположено в София
Коментари Харесай

Как изглежда икономическата карта на България?

Почти половината от производството у нас е ситуирано в София и покрайнините. Другите мощни в икономическо отношение области са Пловдив и Варна. Заплатите там обаче към момента не могат да настигнат тези в стoлицата. Това демонстрира разбор на икономическите области у нас, направен от Института за пазарна стопанска система. Какво се случва с останалите общини в страната и какъв е капацитетът им да се развият финансово - вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

20 града и прилежащите им общини концентрират 62% от популацията на страната и са съумели да привлекат 81 на 100 от непознатите вложители.
Десислава Николова, Институт за пазарна стопанска система: Останалите две трети от страната по-скоро приказваме за едно изоставащо икономическо развиване, макар че на места имаме стопански развити територии, макар че те са доста лимитирани като мащаб и географска територия.
Над 40% от продукцията у нас идва от София, едвам 9 на 100 от Пловдив и 7% от Варна.

Южна България е по-силна стопански, само че заплатите са по-ниски от междинната в страната. Над междинното възнаграждение хората получават единствено в София и Козлодуй. Дунавският град обаче е изключение и там статистиката се изкривява от работещите в нуклеарната централа.
Десислава Николова, Институт за пазарна стопанска система: В общият случай в случай че човек не е ангажиран в АЕЦ " Козлодуй ", той най-вероятно или ще има ниска заплата, или ще е незает.
Друга област, която се развива изненадващо добре, съгласно специалистите, е районът на Габрово и Севлиево. Факторът за това е съсредоточената там промишленост.

Голяма част от общините остават отвън икономическите благоприятни условия. Заради неприятната инфраструктура хората търсят други решения.

Ако на един служащ му лишава два часа, с цел да стигне до работното си място, той най-вероятно ще се откаже или ще имигрира в икономическия център.

Според специалистите неравенството сред общините освен ще се резервира, само че и ще се задълбочи. Местната власт от своя страна пък се усеща с вързани ръце, с цел да спре тази наклонност.
Силвия Георгиева, изп. шеф на Националното съдружие на общините в България: Общината като конструкция и бюджет няма никакви механизми да въздейства върху локалното икономическо развиване и да притегля вложители. От 100 лв. налози, които събират общините, 96 отиват в централния бюджет и единствено 4 остават при нас.
Именно по тази причина общините упорстват да получават най-малко една пета от импортираните в тях подоходни налози.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР