Почти половината от предприемачите са в сферата с ниска добавена

...
Почти половината от предприемачите са в сферата с ниска добавена
Коментари Харесай

Общо 6% от българите са започнали бизнес през 2018 г., половината в търговията

Почти половината от бизнесмените са в сферата с ниска добавена стойност, сподели съоснователят на GEM България Адриана Попова

© Надежда Чипева Предприемаческата интензивност в България се е повишила през предходната година, като е достигнала най-високото си равнище от 2015 година насам. Делът на хората, които са почнали личен бизнес, е достигнал 6% по отношение на 3.7% година по-рано. Това демонстрират резултатите от последното проучване Глобален предприемачески мониторинг (GEM), в което страната взе участие за четвърта година. Въпреки това равнището на предприемаческа интензивност в начална фаза в България остава измежду най-ниските от изследваните 49 страни в света.

Зряла фаза

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Едва 3.9% от българите възнамеряват да стартират бизнес през идващите три години, демонстрират още резултатите. За съпоставяне - междинното равнище в останалите изследвани страни е 26%. Добрата вест е, че страната стои относително добре във връзка с откритите бизнеси (компании на повече от 3.5 години) и може да се похвали с опитни бизнесмени и добър капацитет за развиване и поддръжка на предприемаческата система. " Голяма част от българските бизнесмени към този момент са в зряла фаза, което ще даде опция в бъдеще да трансферират ноу-хау и да не престават да развиват екосистемата ", сподели Адриана Попова, съосновател на " GEM България ", на конференцията за предприемачество Growth Summit, проведена от Entrepreneurs` Organization и " Капитал " в София.

Ниска добавена стойност

Има обаче и неприятна вест. За четвърта поредна година предприемаческата интензивност в страната се следи най-много в области с ниска добавена стойност и ниско равнище на нововъведения, като желан бранш остава търговията. " Това не значи, че нямаме бизнесмени в софтуерния бранш, само че като цяло съвсем половината (49.3%) работят в областта на търговията и услугите с ниска добавена стойност ", добави Попова.

Изследването демонстрира още, че на национално равнище българските бизнесмени в ранна фаза са главно еднолични търговци. " Това изяснява обстоятелството, че голямата част от тях - над 73%, не възнамеряват да основават нови работни места през идващите 5 години ", посочи Попова.

Локален бизнес

Друг огромен проблем, който обаче е присъщ освен за България, а въобще за страните от Югоизточна Европа, е неналичието на бизнес умения в бизнесмените да се интернационализират и да вършат интернационален бизнес. През 2018 година интернационализацията на предприемачеството в начална фаза в страната е била 7.4%, което прави България една от едвам четири стопански системи в проучването с равнище под 10% наред с Полша, Холандия и Испания. " Това слага въпроса за потребността от предприемаческо обучение и самочувствие, че може да се прави бизнес отвън рамките на региона, където оперира компанията ", разяснява Попова. По думите й въпреки предприемачеството да има потребност от държавна поддръжка под формата на съответните политики, не държавните управления, а самите бизнесмени са тези, от които зависи да има нови бизнеси и развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР