Почти половината от общо 966 одитни доклади на Сметната палата,

...
Почти половината от общо 966 одитни доклади на Сметната палата,
Коментари Харесай

България губи над 77 млрд. лв. за 20 г. от правителствени провали

Почти половината от общо 966 одитни отчети на Сметната палата, оповестени в интервала сред 1998 и 2017 година, демонстрират, че дейностите на държавното управление са били " неуспех ", демонстрира разбор и оценка на обществената информация на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Размерът на изхарчените средства по тези инициативи възлиза на 77,6 милиарда лева, написа money.bg.

В " сивата зона ", при която резултатът от дейностите на политиците не може да бъде класифицирана като сполучлива или несполучлива, са още 311 отчета, а общите разноски на управляващите за плановете в тези отчети са 36,9 милиарда лева Експертите от ИПИ са разкрили едвам 242 триумфа на стойност 34,4 милиарда лева

Съотношението на разноските сред сполучливите и несполучливите случаи е повече от шест пъти - 81% от обществените средства са били разходвани за провалени планове, а едвам 13% от тях - за сполучливи. " Прегледаните 966 одитни отчета и огромният брой на " неуспехите " демонстрират нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците.

В близо половината от одитираните стратегии, планове и разноски страната е неприятен собственик и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя голям запас. В този смисъл колкото повече страната харчи, толкоз повече губят жителите и бизнеса, показват в коментара си от ИПИ.

Тенденцията се резервира и в шестото следващо издание на отчета на ИПИ. В него се прибавят 65 нови одита от Сметната палата, обхващащи главно интервала сред 2014 и 2017 година и в тази ситуация още веднъж към половината са класифицирани като " крах " (29 броя) за общата сума от 12,4 милиарда лева

Успешните планове са 17 (2 милиарда лева.), а некатегоризираните - 19 (1 милиарда лева.). Все отново от ИПИ показват, че делът на сполучливите планове е повишен леко - с 4 процентни пункта до 29%.

" Въпреки сериозния дял на провалените стратегии като обществен разноски, следва да се има поради, че новодобавените отчети са все по-малко на брой (в актуалното проучване те съставляват 1/13 от всички прегледани в предходните издания на анализа), тъй че не може да се направи генерално умозаключение, че проблемите са се задълбочили. По-скоро е притеснително, че липсва каквото и да било усъвършенстване ", пишат от института.

Всъщност прегледани по години, през 2017 година, която е последната, за която са оповестени данни, дяловете както на сполучливите планове, по този начин и на несполучливите случаи спадат. При първите понижението е от 12,4 процентни пункта до 42,9%, а при вторите - от 3 процентни пункта до 7%. Историческият пик на сполучливите планове е реализиран през 2008 година, когато техният дял е 44% от всички отчети на сметната палата за годината.

По време на политически акции за парламентарни избори се следи повишаване на несполучливите планове на държавното управление, само че в същото време при техния дял не се вижда наклонност на намаляване през последните години.

По време на честата промяна на ръководещите в интервала 2014-17 година някои от по-мащабните планове не са приключвали при едни и същи управителни екипи, което е нараснало неефективността на държавните структури поради размиването на функциите в тях, разясняват анализаторите. Често служителите нямат задоволителен административен потенциал, заинтригуваност към плановете или са правили злоупотреби. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР