Почти половината от населението на Столипиново“ е на гурбет във

...
Почти половината от населението на Столипиново“ е на гурбет във
Коментари Харесай

Гурбетът стопи Столипиново наполовина

„ Почти половината от популацията на „ Столипиново “ е на гурбет във Франция, Белгия, Англия и Германия. Това твърди кметът на " Източен " Николай Чунчуков. Наскоро по малкия екран гледал публицистичен филм за роми. Видял познати лица и е мислил, че фрагментите са направени в " Столипиново ". Пък се е оказало, че гурбетчиите от махалата са снимани в Германия.

" В квартала е цялостно с коли, докарани извън от хора, които по 4-5 години работят в чужбина. Мисленето им се трансформира и те към този момент желаят да купуват земя и жилища изцяло законно ", разсъждава районният кмет във връзка на остарялата, само че и до момента неосъществена концепция за градеж на обществени жилища, в които от мизерните колиби и унищожените блокове биха могли да се реалокират жителите на " Столипиново ".

Един от най-големите проблеми в махалата е положението на над 20 общински блока. То е трагично - изкъртени съоръжения, задръстени и наводнени изби, разрушена система на противоположните води, изтърбушени и спрени още преди години асансьори, разрушени външни порти.

Повечето от тези блокове се намират на ул. „ Крайна “, Батак “, „ Сокол “. Преди години в Община Пловдив беше изработен опит да се изчистят избите, само че парите отидоха напразно. Обитателите на блоковете, множеството от които живеят чартърен, не са показали предпочитание да се възползват от държавното саниране.

Единствено в по-светлата част на „ Столипиново “ живеещите на ул. „ Елба “ 2, 4 и 6 са си обновили до неразбираемост блока по Националната стратегия за енергийна успеваемост.

Проблемите в етническия квартал са безчет. В архивите на районното кметството попадат информации, съгласно които близо 2000 са противозаконните постройки в махалата. Повечето от тях са къщи, строени още по времето на соца, за които няма никакви документи.

Годишно в махалата се събарят по 150-200 постройки, най-вече търговски. На притежателите се оферират общински места. Над 200 търговски обекта към този момент са построени изцяло законно и за тях се заплащат ток, вода и наем. Както " Марица " писа, ползата е толкоз огромен, че на търга за 60 квадрата на ул. " Ландос " наддаването стигна до 2750 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР