Почти половината от лифтовете и въжени линии у нас са

...
Почти половината от лифтовете и въжени линии у нас са
Коментари Харесай

Близо 50% от лифтовете и въжените линии у нас - с нарушения в закона

Почти половината от лифтовете и въжени линии у нас са нарушават закона. Това излиза наяве след инспекция на прокуратурата на лифтовете у нас. Съоръженията нямат нужните бумаги за въвеждане в употреба или издадени позволения за градеж.
Проверката е на Върховната административна прокуратура. От там са сезирали Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и Държавната организация за метрология и механически контрол (ДАМТН).

Проверени са 120 броя линии досега, само че инспекциите не престават.

“В хода на инспекцията е открито, че при 71 бр. от съораженията не са открити нарушавания, а за 49 от тях няма данни за съществуване на издадени строителни бумаги и за въвеждане в употреба. Без документи за въвеждане в употреба, в това число и без данни за издадени позволения за градеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото положение на 14 обекта. Четири от тях са в неприятно техническо положение, само че същите не се експлоатират”, излиза наяве от известие на ВАП.

Установено е нелегално строителство на градеж - Клуб „ Руска баня “, построен на начална станция на въжена линия Кабинков въжен превоз „ Княжево-Копитото, в Природен парк „ Витоша “.

Най-често повтарящи се нарушавания на строителните правила и правила са във „ Витоша “ –13 съоръжения; „ Белица “ – 7 съоръжения; „ Мальовица “ – 5 уреди.

Констатирани са и нарушавания на Наредбата за безвредната употреба и техническия контрол на въжени линии.

Най-често повтарящите се нарушавания на цитираната разпоредба са във „ Витоша “ – 10 и „ Боровец “ - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушавания и са наложени 93 насилствени административни ограничения. Всички те са в района на Западна Централна България.

Изпратено е наставление до началниците на РДНСК и до кметовете на съответните общини (райони) да подхващат административни и административно-наказателни ограничения по отношение на установените нарушавания.

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да подхващат и следващи ограничения за прекратяване на нарушаванията.

Компетентните органи би трябвало да обмислят и опцията за прекъсване от употреба и унищожаване на градежите, за които няма строителни бумаги или не са безвредни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР