Почти половината българи са си купували дрехи втора употреба поне

...
Почти половината българи са си купували дрехи втора употреба поне
Коментари Харесай

Въвеждат продуктова такса за дрехите втора употреба

Почти половината българи са си купували облекла втора ръка най-малко един път тази година. Това демонстрира изследване на изследователската компания Естат, извършено при започване на септември. Междувременно Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка предвиждат повишаване на облеклата втора ръка поради нов законопроект на екоминистерството.

Основната причина, заради която хората избират облекла втора ръка е, че се прибират от магазина хем с цялостна кошница, хем с цялостен джоб. Като Дафинка, която дава образец с обичаната си рокля, чиято цена е 1 лев.

Дафинка: От магазина не бих могла, постоянен, да си я купя за тази цена, а пък аз мога да си разреша да бъда елегантна за 1 левче. Ако се усили цената няма да закупувам. Аз закупувам, тъй като ми е преференциално финансово.
Севдалин Спасов - ръководител на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка: За 20 лв. един българин умерено може да се облече за зимния сезон от магазин втора ръка. Може да си купите панталон риза, че и яке.
Проучвания демонстрират, че от ден на ден българи избират да пазарят облекла втора употреба.

Само преди 4 години делът им е бил съвсем 39%.

Изследване за последната година обаче демонстрира, че в този момент са с 11 на 100 повече - съвсем 50%. Статистиката сочи още, че 23% от интервюираните постоянно купуват облекла втора ръка.

Близо 42% от българите обаче избират магазини за маркови облекла, а 14% си поръчват облекло онлайн.

Има ли търсене, има и предложение. В България на денонощие се внасят към 30 тона текстил втора ръка.

Повече от половината от вноса на облекла втора ръка у нас се сортира и се реекспортира в трети страни. От тези облекла, които остават в България, едвам към 3 % се унищожават и то по специфичен метод.

Сега тези 3% се депонират от самите компании. Притесненията на сектора обаче идват от добавка в законопроект за ръководството на отпадъцит. Тя ги задължава да оставят депонирането на по този начин наречените " организации по оползотворяване " и да им заплащат такси за това.

Илиана Павлова - шеф на Център „ Чиста промишленост ” при БСК: На което ние се противопоставихме откакто разискване в обществото не е имало по тази тематика.
Аргументът за добавката е, че по този начин ще се спре нерегламентираното горене на облекла, което замърсява въздуха. Според сектора обаче това ще докара до скок на цените с към 25%. Министерство на околната среда и водите твърди, че за в този момент няма направено предложение за въвеждане на въпросната продуктова такса.

Сведалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка обаче цитира писмо от зам.-министър Николай Кънчев, в което се споделя друго. То е отговор на тяхно питане.

Севдалин Спасов - ръководител на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка: За пуснатите на пазара количества ще се дължи продуктова такса според наредбата при положение, че не се извършват отговорностите за самостоятелно или групово събиране посредством организация за оползотворяване. Което значи тъкмо това - поставя се продуктова такса и ние би трябвало да членуваме в организация по оползотворяване.
На този стадий законопроектът е импортиран в Народното събрание, само че към момента не е гласуван от народните представители, което значи, че към момента предстои на промени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР