Почти окончателните резултати от израелските парламентарни избори, които публикува днес

...
Почти окончателните резултати от израелските парламентарни избори, които публикува днес
Коментари Харесай

Израел е в политическа безизходица

Почти окончателните резултати от израелските парламентарни избори, които разгласява през днешния ден изборната комисия, потвърдиха, че страната е в политическа невъзможност - никоя от двете партии, излезли отпред, не може да образува коалиция, съобщи Франс прес.

Центристката коалиция на Бени Ганц "Синьо и бяло " получава 33 места против 31 за партията "Ликуд " на премиера Бенямин Нетаняху, показва комисията и прецизира, че окончателните резултати ще бъдат огласени в сряда.

Остава да се преброят гласовете в 14 секции, откъдето има сигнали за нарушавания, осведоми комисията в официално съобщение.

Като трета мощ след вота във вторник се обрисува Обединената арабска листа, която досега разполага с 13 депутатски мандата. На четвърта позиция е ултраортодоксалната религиозна партия на сефарадските евреи ШАС с 9 места.

Другата ултраортодоксална религиозна партия - на ашкеназите, "Обединен юдаизъм на тората " получава 8 места. Толкова се падат и на светската деснонационалистическа партия "Нашият дом Израел " (подкрепяна от рускоезичните израелци) на някогашния боен министър Авигдор Либерман.

Листата на радикалния десен блок "Ямина " взема 7 депутатски мандата, Партията на труда / "Авода "/ партии - 6, а лявата листа на "Демократичен съюз " - пет.

Президентът Реувен Ривлин ще стартира в неделя съвещания с представители на партиите, определени в Кнесета. Според техните резултати той ще разпореди на един от депутатите да сформира новото държавно управление.

Вчера Нетаняху прикани Ганц да сформират държавно управление на единството и загатна за опцията двамата да заемат премиерския пост на ротационен принцип. Той загатна аналогична договорка от 80-те години сред Шимон Перес и Ицхак Шамир.

"Възнамерявам да сформира необятно демократично държавно управление и да го оглавя ", съобщи обаче Ганц.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР