Почти няма стопанин на куче, който да не може да

...
Почти няма стопанин на куче, който да не може да
Коментари Харесай

Причини за кучешкото вълнение при звука на звънеца на входната врата

Почти няма собственик на куче, който да не може да опише за паниката, която настъпва при звъна на звънеца или почукването на входната врата. Кучето скача, лае мощно или гневно се спуска към вратата и гледа упорито, до момента в който не отворим.

Възниква въпросът: за какво реагира по този начин, това ли е методът му да бъде нащрек за територията, която охранява?

Според експерти има два вида кучешко държание:

- Този, за който е програмиран видът;

- Поведение, добито по пътя на имитацията.

Кучешкото държание при звънене на звънеца принадлежи на втория вид - имитационният. Кучето се държи по този начин, тъй като следи стопаните си, когато се случи това събитие.

Човек неумишлено се стряска и подскача, когато се позвъни. Ние не усещаме това, само че кучетата са доста наблюдателни и нашата реакция не им убягва. При звука от звънеца или почукването на умишлено равнище у нас се задейства вълната на подозрението и импулсът на придвижването, което ни подтикват да изоставим заниманието си, да тръгнем към вратата и да я отворим.

Кучето е тип, принадлежащ към стадните животни. То непрекъснато следи и прави оценка държанието на членовете на глутницата. Когато посещаваме тоалетната, кучето отива с нас, с цел да прикрива гърба ни и да ни пази, до момента в който сме уязвими. Затова по същия позив то незабавно се задейства, когато ние се стреснем, потегля с нас и ни сътрудничи.

Особено мощно се задейства държанието на лаещия ни домакински любим, когато на вратата стои чужд. Миризмата му е нова, тонът на говорене, езикът на тялото - всичко е непознато. За тях опознаването на непознати неща и хора е занимателно.

Тези животни не се доверяват на всеки бозайник, когато е чужд, само че са отворени към запознанства, подготвени са да бъдат обичани и да одобряват нови членове в групата си. Затова за тях почукването на вратата е като апел за нови завършения, само че и подготвеност да защитят дома, в случай че отсреща стои неприятел.

Има и още един миг - някои звънци имат извънредно противен тон, който е провокиращ освен за нас, само че и за домашния любим. Тъй като кучетата имат доста добре развъртян слухов уред, те одобряват доста по-отчетливо този провокиращ звук.

Те също по този начин може да свържат звука от звънеца с воя на сирените на полицейските коли, пожарните или колите за спешна помощ и с лаенето си заявяват своята съпричастност и подготвеност да оказват помощ.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР