Почти няма човек, който да не е чувал за граф

...
Почти няма човек, който да не е чувал за граф
Коментари Харесай

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

Почти няма човек, който да не е чувал за граф Дракула, да не знае неговата история, част от нея или най-малко нещо за вампирите, които е доста противоречиво дали са съществували, само че не малко митове описват, че тяхната татковина е област Трансилвания в Румъния, а несъмнено някои са прочели и безконечната класика на Брам Стокър – „ Дракула “.

Без значение от кои тъкмо сте, историята на Дракула и възможното му отечество са доста забавни и са привличали хиляди туристи от край време по трансилванските земи.

Освен книгата на Брам Стокър има голям брой филми и сериали за граф Дракула, както и за вампирите, само че дали те са мит или действителност – никой не може да каже с цялостна решителност.

Замъкът Бран

Този палат е една от най–посещаваните туристически забележителности в региона. Намира се в едноименното село Бран, наоколо до град Брашов. Замъкът се издига на един рид над прохода Рукър – Бран, който свързва румънските провинции Трансилвания и Влашко. Бран е прочут като замъка на граф Дракула.

Около 1212 година на това място е имало дървена цитадела, която е била издигната от рицарите от Тевтонския медал – това е третият по-голям рицарски медал, който е бил основан още по времето на кръстоносните походи.

Първите писмени сведения за замъка обаче датират от 19 ноември 1377 година В този първи документ е написано, че унгарският крал Лайош I е дал позволение на сасите (трансилванските саксонци) да построят по–здраво барикада върху дървеното такова в Брашов (тогава градът се е казвал Кронщат).

В интервала сред 1438–1442 година крепостта е била употребена за отбрана от набезите на османските турци. През втората половина на XVIII век обаче замъкът в Бран последователно губи смисъла си като цитадела, поради пренасяне и преустройство на граници и митници.

Следва нов стадий в историята на замъка - на 1 декември 1920 година градският съвет на Брашов взема решение с цялостно единогласие замъкът Бран да бъде подарен на кралица Мария (същата, която построява двореца в Балчик). Тя го трансформира, преустройва и запълва с разнообразни предмети, мебели и артефакти, най–вече от нейното време. Придава му един напълно нов и друг образ. Нейната щерка – принцеса Иляна, по-късно го наследява, само че както на доста други места, комунистическият режим на Румъния го конфискува след свалянето и депортирането на кралското семейство през 1948 година



През 2005 година нещата се трансформират и румънското държавно управление гласоподава закон, посредством който се разрешава реставрация на парцели, сходни на замъка Бран. Това е и повода през 2006 година замъкът да стане благосъстоятелност на Доминик от Австрия, принц на Тоскана или по прочут като Доминик декор Хабсбург. Той работи като проектант в щата Ню Йорк и е наследник и правоприемник на въпросната принцеса Иляна.

През 2009 година замъкът е трансфериран на сестрите му Мария-Магдалена Холцхаузен и Елизабет Сандхофер. През юни същата година замъкът Бран е освежен и открит за посещаване от туристи.

Въпреки известното разбиране, че той е бил дом и притежание на Влад Цепеш (Дракула), той за доста малко минава през Бран или по този начин най-малко сочат някои исторически данни.

Кой е граф Дракула – фиктивен книжовен и кино персонаж или действителна персона?

Легендата за Дракула има доста източници, като един от най–известните е книгата на Брам Стокър „ Дракула “. Предполага се, че за ентусиазъм на рубрика върколак писателят употребява владетеля на Влахия – Влад. Той е роден през 1431 година и получава прозвището Цепеш поради своята свирепост. Буквално в превод „ цепеш “ значи „ човек, който изтезава посредством набиване на прът “. Може би тъкмо това название на Влад го трансформира в Дракула или той в действителност е имал нещо общо с вампирите, това няма по какъв начин да знаем сигурно, най-малко към този момент.



Жестокостта на Влад се прочува по целия свят. Той смъква принудително предния държател на област Влахия и набива на прът над 500 благородника и техните фамилии. Историята споделя, че той е проливал доста кръв, а не че се е хранил с нея. Но тогава от кое място идва името Дракула? Неговият татко приема семейството Дракул, което в превод значи „ змей “ или „ демон “. Официално се допуска, че е първото, тъй като бащата на Влад става член на тайния Орден на дракона, чиято съществена цел е прогонването на османците от техните земи. Влад обаче съумява да си извоюва другото значение – демон и то напълно справедливо. От там потеглят и всички митове, легенди и приказки за граф Дракула.

Брашов

Брашов е хубав румънски град, който се намира покрай замъка Бран. До 1960 година градът е носил името на Сталин. Местоположението на Брашов е едно от неговите преимущества що се касае до туризма – среща се сред Южните и Източните Карпати на едно доста красиво и картинно място.

Предполага се, че градът е учреден през 1203 година, само че за това няма непокътнати писмени документи. Има данни, че по време на Средновековието Брашов е бил част от България.

Интересен факт за града е, че тъкмо в него през 1824 година е публикуван „ Рибният буквар “ на Петър Берон.

В града има няколко туристически обекта и места, които не трябва да пропускате:
Площада на съвета – площадът в миналото е бил място за търговия, а в този момент е една от главните туристически забележителности в Брашов. Той е необятен и с доста красиви здания, в разнообразни цветове;„ Бисерица Неагра “ или както е по – известна „ Черната черква “ – тя е издигната към 15 век от немската общественост на града в характерен за тогава готически жанр и е едно същинско произведение на готическата архитектура;Планината Тимпа или още Тима – среща се покрай остарелия град. Максималната ѝ височина е 960 метра над морското равнище, а съвсем от всяка точка се вижда прелестна гледка към Брашов;Първото румънско учебно заведение – то се намира напълно покрай Брашов;Скалите на Соломон – за туристите, които желаят да се насладят и на малко природа, това място е отлично за разходка и пикник;Улиците на Брашов – не пропускайте да се разноските из улиците на този хубав румънски град. Има от доста необятни, до толкоз тясни, че ще би трябвало да ги минавате със странично ходене;Пояна Брашов - През 1895 година е построен квартал напълно покрай Брашов. 11 години по-късно той се трансформира в един от най-красивите и известни ски курорти в Румъния. Намира се на към 167 км от Букурещ и единствено на 13 км от Брашов. Името в превод значи „ поляната на Брашов “.
Още от създателя:

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР