Почти на всеки и то често, се случва да има

...
Почти на всеки и то често, се случва да има
Коментари Харесай

Защо никога не бива да откъсвате стърчаща кожичка от нокътя?

Почти на всеки и то постоянно, се случва да има стърчаща кожичка от нокътя. Те са доста досадни и колкото и безобидни да наподобяват, в действителност могат доста да ви навредят.

Повечето хора даже не виждат кожичките, до момента в който не провокират болежка или не се възпалят. Но се случва на всеки, изключително през студените месеци. Ето по какъв начин да предотвратите появяването на стърчащи кожички и какво да вършиме с тези, които към този момент са се появили.

Какво съставляват тези кожички?

На първо място, те не са част от ноктите ви - те в действителност са направени от кожни кафези, които образуват дребни, твърди подутини наоколо до ноктите. Те се появяват, когато кожата се отделя от повърхността, само че към момента остава захваната в основата.

Хората със суха кожа сякаш ги получават по-често. Това е по този начин, тъй като сухотата на кожата прави кожата ви по-уязвима към студено време или вода, което може да провокира обособяване на кожата.

Причината, заради която те болят толкоз доста, се свежда до тяхното местонахождение. В тази област има доста нервни окончания и кръвоносни съдове.

Кожичките също провокират инфектиране, тъй че подуването може да притиска нервните окончания и да ги нервира, което води до повече болежка. Ако кожичката ви се е възпалила, освен ще ви боли, само че също по този начин ще забележите зачервяване и отичане.

Какво да вършиме с кожичките?

Избягвайте изкушението да откъснете кожичките. Не единствено ще ви заболи извънредно доста, само че също по този начин оставяте пръстите си склонни към зараза.

Когато ги откъснете, нормално разкъсвате част от естествената повърхностна кожа, която ви защищава от бактерии. Кожато откъснете кожичка, може да предизвикате зараза и на останалата част от кожата.

Много хора откъсват тези стърчаши кожички със зъби, само че това е най-голямата неточност, която можете да извършите. Не единствено устата ви, само че и ръцете ви са цялостни с микроби, тъй че по този метод увеличавате риска от зараза.

Ако забележите, че имате кожичка, следвайте тези стъпки:

Първо, вземете топъл душ или накиснете ръцете си в топла вода. След това дезинфекцирайте нокторезачка или ножичка за кожички. Изрежете стърчащата кожичка допустимо най-близо до повърхността на естествената ви кожа.

След това нанесете лосион с ниско наличие на алкохол, с цел да овлажните зоната.

Ако зоната към този момент се е замърсила и инфектирала, ще имате зачервяване и болежка. Използвайте мазило, което ще облекчи възпалението.

Ако имате опасения, че инфекцията е сериозна, потърсете здравна помощ.

Как да предотвратите появяването на такива кожички?

Има няколко неща, които можете да извършите, с цел да отбраните ръцете си от появяването на кожички.

Първото предписание е да поддържате кожата си хидратирана, с цел да я предпазите от изсушаване, което пък допуска появяването на кожички.

Освен това, носете ръкавици. Студът е една от главните аргументи за суха кожа. Хората, които работят на студено или с някакви химически препарати са по-податливи.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР