Почти месец преди вторите извънредни избори за тази година на

...
Почти месец преди вторите извънредни избори за тази година на
Коментари Харесай

Васил Тончев, Сова Харис: Протестните партии пак ще останат без мнозинство

Почти месец преди вторите изключителни избори за тази година на 14 ноември се следи стабилизация на обичайните партии - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Причина за това е разочарованието на хората от предходните два Народното събрание, които не можаха да излъчат болшинство. И след тези избори партиите на митинга отново няма да могат да образуват парламентарно болшинство от 121 народни представители, в случай че в него не взе участие някоя от партиите на статуквото. Това сподели социологът от " Сова Харис " Васил Тончев, в коментар на резултатите от изследване за настройките на гласоподавателите по поръчка на dir.bg.

Според него твърдото си желание да гласоподават на 14 ноември са декларирали 55% от гласоподавателите, което се равнява на малко над 3 милиона души. Тончев напомня, че на предишните избори до изборните бюра са отишли с 200 000 по-малко гласоподаватели, което обаче тогава се е дължало на ограниченията взети от служебното държавно управление против купения избор. Сега записаното леко покачване на интереса към изборите било поради смесения избор за парламентарни и президентски избори.

В същото време 3% от гласоподавателите декларират, че няма да гласоподават заради обстоятелството, че би трябвало да го създадат с машини. Проучването демонстрира, че това са най-вече възрастни хора и такива с по-ниско обучение. Тончев обръща внимание на обстоятелството, че този % се равнява на към 55 000 души, които преди въвеждането на машинния избор са дали своят вот. 10,2% от всички гласоподаватели пък считат, че съществува действителна заплаха да се заразят с Ковид 19 в процеса на гласоподаване.

Според " Сова Харис " любимец на президентските избори ще бъде Румен Радев, а най-силният му противник ще бъде проф. Анастас Герджиков. Това, съгласно Васил Тончев е двойката, която най-вероятно ще отиде на балотаж.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР