Почти година след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща

...
Почти година след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща
Коментари Харесай

И тази зима въздухът в София е опасно мръсен, но общината продължава да няма план за действие

Почти година откакто кметът на София Йорданка Фандъкова даде обещание общината да приготви проект за деяние в дни, в които въздухът е мощно нечист, ограничения към момента се разискват.

Дискусиите на проекта започнаха през септември, т.е. 9 месеца по-късно, а в тях вземат участие общински съветници, ръководителите на дирекции и представители на полицията. Идеята е, че Столичната община ще задейства ограничения, когато има заплаха равнищата на фини прахови частици да са 4 пъти над нормата. Това ще се схваща от системата за предупреждание за заплаха от високи равнища на замърсяване на въздуха. Тя е създадена от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Предупреждава за два дни напред. Готова е от три месеца. Но още не се употребява.

Тази зима е същото, а ограничения няма

След захлаждането на няколко пъти нездравословните излъчвания в София бяха на рисково високи равнища. За ограничения ще би трябвало да се чака минимум до 21 декември. Тогава се чака да ги гласоподава Столичният общински съвет съгласно съветниците от ГЕРБ Лорита Радева и Зафир Зарков, които са взели участие в разискванията на ограниченията.

" За някои ще са нужни промени в нормативната уредба, тъй че по-скоро проектът ще влиза в действие поетапно ", сподели Зафир Зарков.

Безплатен градски превоз

По време на разискванията в общината се оказало, че стартирането на безвъзмезден градски превоз в дните, в които се чакат рискови равнища на фини прахови частици, няма да е толкоз лесна задача.

" Ако пуснем безвъзмезден градски превоз, би трябвало да обезщетим жителите, които имат абонаментна карта ", счита Лорита Радева. Според нейни сътрудници един ден безвъзмезден градски превоз ще коства на общината 300 хиляди лв., само че в случай че не се пускат спомагателни транспортни средства.

Сумата обаче евентуално ще бъде по-голяма, в случай че мярката бъде въведена, показва Зафир Зарков. Причината е, че следователно ще се чака повече хора да употребяват градски превоз и ще се наложи по линиите да бъдат пуснати повече коли, което покачва цената.

Допълнителните рейсове също са проблем, тъй като Столичната община не разполага с задоволително аварийни, а в същото време тези, които има, са остарели, в неприятно положение и евентуални замърсителни на въздуха.

Ограничение за колите

По думите на Зарков в общината са се фокусирали върху намирането на метод за ограничение на колите, които влизат в центъра. " За това обаче евентуално ще е нужна някаква нормативна смяна ", споделя той.

Идеята, която се разисква, е центърът на града да бъде затворен за коли, като се пропущат само на живеещите в региона. През септември за ден беше неразрешено придвижването на коли в сектора сред булевардите " Васил Левски ", " Патриарх Евтимий ", " Христо Ботев ", " Александър Стамболийски ", " Княз Александър Дондуков ", бул. " Цар Освободител " и улица " Георги Сава Раковски ". Измерванията демонстрираха, че тогава въздухът е бил 6 пъти по-чист.

Като допълнение към тази мярка е обсъждана и опцията общинските паркинги да работят гратис. " Това едва ли ще помогне, тъй като ще се изпълнят прекомерно бързо с коли ", сподели още Зафир Зарков.

Какво друго

Сред другите благоприятни условия, които се разискват, са премахването на така наречен легнали служители на реда по улиците, където това е възможно, двойно по-скъпи зони за паркиране в дни с рисково високи нездравословни излъчвания и въвеждане на такса за тежка строителна техника, която влиза в центъра на града.

За към този момент реализирани триумфи в посока на справяне с казуса от общината регистрират две неща. Едното е, признатото от общинския съвет през септември продължение на пешеходната зона на бул. " Витоша " от ул. " Алабин " до бул. " Александър Стамболийски ". До момента обаче то е единствено на хартия и до през днешния ден в сектора не престават да се движат коли.

Второто е въвеждане на зона в централната градска част, в която ограничаването за придвижване на коли да е 30 км в час. Още тогава общински съветници от опозицията споделиха, че не виждат огромен смисъл, тъй като ограничаването ще важи единствено за вътрешнокварталните улици в сектора сред " Алабин " и " Леге " и булевардите " Христо Ботев " и " Васил Левски ", по които и в този момент нормалната скорост на придвижване не е по-висока.

Столичната община се пробва и да реши казуса с битовото горене, като инициира законодателна смяна за повишение на условията за горивото, което се употребява за отопление. Също по този начин стартира и пилотна стратегия за замяна на печките на 30 семейства в регион " Нови искър ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР