Почти една втора от първите пациенти с COVID-19 в китайския

...
Почти една втора от първите пациенти с COVID-19 в китайския
Коментари Харесай

Година по-късно: Почти половината пациенти с COVID-19 в Ухан все още имат симптоми

Почти една втора от първите пациенти с COVID-19 в китайския град Ухан имат най-малко един непрекъснат признак към този момент година след изписването им от болница. Изпотяване, отмалялост, тревога, стягане в гърдите и мускулна болежка са измежду най-често срещаните недоволства. Това сочи ново изследване, оповестено в JAMA Network Open и представено от Ars Technica.

Изследването е проследило 2433 възрастни пациенти, приети в болница в болница в Ухан при започване на пандемията. Именно това е градът, от който се счита, че е тръгнала пандемията. Всички участници в него са били изписани сред 12 февруари и 10 април 2020г. По-голямата част от тях са карали леко болестта, само че има и такива, които са стигнали до интензивно поделение.

Според учените вероятността за продължителни признаци е по-голям при тежкото превозване на COVID-19, само че те не са изключени и при по-леките случаи. При по-възрастните, както и при дамите, рискът е по-голям. Медицинските експерти към момента не са разбрали изцяло за какво COVID-19 предизвиква дълготрайни признаци и за какво те засягат някои пациенти, а други – не.

Умората е най-често срещаният непрекъснат признак и в множеството случаи се демонстрира след остри белодробни проблеми, само че може да бъде и разследване от голям брой провали на органите. Освен това, към 4% от пациентите се оплакват от сърцетуптене година по-късно, което е знак за допустимо дълготрайно увреждане на сърдечно-съдовата система. Общо 45% от запитаните признават за продължаващи признаци година след срещата с вируса.

Недостатъците на изследването са, че то няма контролна група и откривателите на са съумели да се свържат с всички, които са били изписани от болничното заведение през избрания интервал. Освен това, то наблюдава болните при започване на пандемията, когато не са били налични доста разновидности на вируса. Новите разновидности биха могли да имат разнообразни дълготрайни резултати.

Норвежко прочуване, оповестено от Nature Medicine през юни, е открило, че 55% от 247 пациенти, прекарали леко COVID-19, имат непрекъснати признаци шест месеца след заразяването. Във Англия са изследвани 273 618 пациенти, при които е открито, че повече от половината, прекарали леко вируса, са с характерности на т.нар „ дълъг COVID-19 “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР