Почти една трета от територията на Украйна е минирана от

...
Почти една трета от територията на Украйна е минирана от
Коментари Харесай

Минирана Украйна: до 7 години ще отнеме разчистването

Почти една трета от територията на Украйна е минирана от съветските окупатори, твърди Киев. Район колкото две Австрии би трябвало да бъде обезвреден. Ето по какъв начин върви разчистването в освободения източен град Херсон:

Цялото семейство на Марина Зюскина сега е в болница. Тя държи щерка си на ръце. Момиченцето е невредимо, само че синът на Зюскина е признат за лекуване.

При бягството от боевете в селото им в Херсонска област конвоят на фамилията се натъкнал на мина, споделя Зюскина пред организация Ройтерс: " Гумата се възпламени и падна върху нас ", споделя тя. Съпругът ѝ е бил изхвърлен от колата: " В момента той е в сериозно положение. Дъщеря ми и по-големият ми наследник са невредими, само че по-малкият ми наследник беше в реанимация. Сега се усеща по-добре. ”

Това не е изолиран случай в региона, предаде  " Дойче Веле ". Само няколко дни след повторното завладяване на Херсон от украинската войска локален железопътен служащ изгубил краката си. Той взел участие в поправки действия по железопътните релси, когато попадал на противотанкова мина.

Разминирането ще отнеме години

Украйна е най-засегнатата от мини страна в света, споделя заместник-министърът на вътрешните работи на страната Мери Акопян пред организация Ройтерс. " Знаем, че разминирането на цялата територия на страната ще отнеме от пет до седем години. Едно нещо е да ревизирате зоните и да ги почистите. Това се прави сега, с цел да се спасят човешки животи. Друго нещо обаче е да се ревизира цялата наранена територия. ”

Около 200 000 квадратни километра от територията на Украйна би трябвало да се ревизират за съществуването на мини. Толкова е отвоюваната до момента от украинците територия, окупирана преди този момент от съветските елементи. Но стотици хиляди квадратни километри украинска земя не престават да са под контрола руснаците.

Сапьорският отряд на Руслан Аникалов работи сега в Херсонска област ”. Мъжете, оборудвани с бронежилетки и каски, постепенно си проправят път през полето. " Вървя доста постепенно и деликатно. Поглеждам напред, един метър наляво, един метър напред, един метър надясно ", споделя той, описвайки работата си. " Оглеждам се за нещо очевидно, металотърсачът прави останалото ", споделя той.

Повечето жертви са цивилни

Русия употребява в Украйна най-малко седем разнообразни типа неразрешени противопехотни мини. Това се показва в отчет на Международната акция за възбрана на противопехотните мини.

Русия е една от общо 32 страни в света, които не са подписали по този начин наречената Конвенция от Отава - контракта за възбрана на мините. Използването на противопехотни мини нарушава главно предписание: множеството от жертвите са цивилни лица.

В хода на работата си Аникалов, който е сапьор, открива и няколко разнообразни типа взривни устройства. " Всичко, което съществуваше в Съветския съюз, също и модерни мини: противопехотни и противотанкови мини, ракети, касетъчни бомби, само че и доста клопки ”.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна счита, че към 200 души може да са били убити от мините. Голяма част от тях са служащи, участващи в разчистването на мини.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР