Почти една година след наводненията в Карловско bTV се връща

...
Почти една година след наводненията в Карловско bTV се връща
Коментари Харесай

Година след потопа: Работата по възстановяването на селата в Карловско все още не е започнала

Почти една година след наводненията в Карловско bTV се връща в потърпевшите села, с цел да ревизира по какъв начин живеят хората.

Една година след бедствието в Карловско работата по възобновяване на селата към момента не е почнала поради административните процедури сред институциите.

Защо възобновяване на селата след наводненията се бави?

Година по-късно мостът, свързващ село Слатина и село Розино, към момента не е възобновен, а речното журито не е изцяло почистено.

Има хора, които живеят във фургони, топлят си вода за потребностите. Част от хората, които към този момент са съумели да възстановят домовете си със лични средства, не могат да си върнат парите, макар помощта, отпусната от страната от 2500 лв..

Всички помнят сълзите и отчаянието на баба Дела - една от потърпевшите на 2 септември в Карловско. Тогава за 10 часа на квадратен метър се изсипват 200 литра дъжд.

Десетки къщи са наводнени, фамилии остават без дом, разрушени са пътища. Една година по-късно възобновяване не е завършило.

„ Аз кошмарите не преставам да ги сънувам. Тези огромни скали дето идват, всичко беше във вода, мостът пада, магазинът го отнесе. Как няма да сънуваш? “, сподели баба Дела.

Със лични старания и с труда на доброволците, баба Дела възвръща дома си.

Ето и разказите на потърпевшите при наводненията

„ Измазали сме обаче още е влажно, кърпим дупка по дупка, с пенсийката лека-полека купуваме вар, мазилка. Досега аз не съм получила нищо от Карловска община, а ние изгубихме всичко, всичко “, описа тя.

Има ли риск от ново водно злополучие?

За хората в потърпевшите села, парите от страната идват закъснели.

„ 375 лв. до тук, тези 2500 лв. ги отпуснаха, те ще отидат в магазина, където сме си харесали нещо и можем единствено да си вземем обзавеждането. Ние към този момент за една година си го набавихме това нещо - с заеми. Хем са закъснели, хем не ги дават вярно както би трябвало “, сподели Ани Иванова от село Богдан.

Екипът на bTV потърси Министерството на труда и обществената политика с въпрос: Как тези 2 500 лв., отпуснати за мебели, могат да се употребяват от хора, които към този момент са похарчили пари за нови след наводнението? Отговор към този момент няма.

394 са семейсвата, които могат да се възползват от тях

Не е ясно и по кое време ще бъдат възобновени потърпевшите села. За да има нови улици, тук чакат съгласувателни процедури сред институциите.

„ Най-много те се бавят в РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция. Още през юни са ни входирани плановете и към момента нямаме позволение от тяхна страна. След това издаваме строителното позволение и започваме да работим, тъй като имаме подписани контракти “, сподели зам.-кметът на община Карлово Данка Зидарова-Люртова.

От екоинспекцията дадоха отговор за bTV, че по 16 капиталови оферти се съгласуват с Басейнова дирекция и са издадени мнения. Реализацията е в пълномощията на кмета на Карлово. От Басейнова дирекция пък обявиха, че при тях са постъпили пет заявки за разрешителни и имат 20 дни период да ги прегледат.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР