Почти една година след като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства,

...
Почти една година след като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства,
Коментари Харесай

Катар забрани стоките от враждебните си съседи

Почти една година откакто Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха връзките си с Катар, богатата на газ страна реши да спре да употребява артикули от своите съперници, заяви Bloomberg.

Катарското министерство на стопанската система подреди на магазините да смъкват от рафтовете си всички артикули, импортирани от четирите страни. Инспектори ще обикалят комерсиалните обекти, с цел да се уверят, че възбраната се съблюдава.

В началото на юни 2017 година няколко страни от района, водени от Саудитска Арабия, прекъснаха дипломатическите и икономическите връзки с Катар, поставяйки страната в изолираност. Те упрекнаха Доха, че финансира терористични групи и поддържа близки връзки с Иран.

Емирството изрично отхвърли обвиняванията, само че бе насила да трансферира маршрутите за импорт през Кувейт и Оман и да купува повече артикули от Иран и Турция.

Случилото провокира съществени проблеми за катарската стопанска система, засягайки тежко вноса на храни, а от локалните банки бяха изтеглени милиарди долари. Но с помощта на огромните си финансови ресурси, управляващите в Доха съумяха да се оправят със обстановката и да се върнат на пътя към растежа.

Икономиката се разрасна по-бързо от множеството си съседи през предходната година и се чака да ги превъзхожда и през тази година, съгласно данните на Международния валутен фонд.

След като укрепи връзките си в западните столици и похарчи милиарди за оръжия, Катар има намерение да преструктурира стопанската система си, с цел да притегли задгранични вложения и да построи финансов център за компании от Иран, Ирак, Турция и Пакистан. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР