Почти една четвърт - 23% от бюджета на здравната каса

...
Почти една четвърт - 23% от бюджета на здравната каса
Коментари Харесай

Голяма част от парите за болници се харчат без лимити

Почти една четвърт - 23% от бюджета на здравната каса за болнична помощ, се харчи отвън прословутите предели, от които се оплакват всички лечебни заведения, сочи информация на НЗОК, представена в днешния брой на в. " Сега ".
От години касата дефинира, нормално на исторически принцип, сума на всяка болница, над която не й заплаща регистрираните пациенти. Извън тези предели обаче са действия, за които е признато да няма ограничавания - хемодиализа, раждане, интензивно лекуване, химиотерапия и лъчелечение, лекуване и рехабилитация при детска церебрална парализа и нервно-мускулни увреждания.
Над 1.88 милиарда лева ще бъде бюджетът на здравната каса за болнична помощ през тази година. 441.5 млн. лева, или 23 на 100, се чака да бъдат платени отвън лимитите, демонстрира справката на здравната каса за плануваното систематизиране на средствата й до края на годината.
Основната част от тези пари са за онкология - единствено за по-скъпите типове лъчелечение и за позитронно-емисионна компютърна томография са планувани над 63 млн. лева Отделно от това са средствата за химиотерапия и стандартно лъчелечение. Затова и във всички лечебни заведения, които получават най-вече пари без предели, има отделения по онкология. По към 22.5 млн. лева отвън рестриктивните мерки се чака да заплати за годината касата на държавните " Св. Марина " във Варна и " Св. Георги " в Пловдив. Следва частната " Аджъбадем Ситиклиник " в София с 20 млн. лева, а с по 13.3 млн. лева са онкодиспансерът в Пловдив и Александровска болница.
Въпреки че като незабавна болница " Пирогов " би трябвало да получава съществени пари за интензивни грижи, без предел тази година там се чака да бъдат преведени 6.7 млн. лева Най-голямата АГ болница в страната – „ Майчин дом " в София, където, като се изключи че се раждат най-вече деца, има и най-вече тежки случаи в неонатологията, ще получи 7.84 млн. лева за 2018 година
Разликата се дължи и на цените на клиничните пътеки. 700 лева заплаща касата за раждане, до 3600 лева е пътеката за недоносени бебета. В онкологията обаче има пътеки за лъчелечение и радиохирургия, които стигат до 9000 лева Цените на процедура за диализа или парентерално хранене пък са едвам по 144 и 155 лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР