Почти двугодишната сага с пускането на най-модерния и най-дълъг пътен

...
Почти двугодишната сага с пускането на най-модерния и най-дълъг пътен
Коментари Харесай

Край на тапите по Струма, от вторник колите тръгват по най-модерния и дълъг тунел в България


Почти двугодишната сага с стартирането на най-модерния и най-дълъг пътен тунел в България – “Железница ”, завършва във вторник. Заедно с всички тапи и неудобства, които провокираха активизиралите се две свлачища преди и след тунела. Те към този момент са укрепени, самият тунел е от дълго време подготвен и от вторник времето за пътешестване в този сектор от “Струма ” се понижава. А водачите няма да бъдат принуждавани да слизат от автомагистралата и да минават в една лента.

Проектът за тунела се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз посредством Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 година Мащабът му е от извънредно значение за свързаността в района по оста север-юг. Дължината на цялата новоизградена права от аутобана, в която попада и тунелът, е към 5 километра.  С нея автомагистралата стига до Симитли, след което градежът би трябвало да продължи към Кресненското дефиле.

Целият сектор е разграничен на 3 подучастъка, включително и тунелът. Първият преди оборудването, пътувайки от София към Кулата, е 720 метра. Той включва мост с дължина 540 м, който минава над 6 трудности – река Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общински път и обслужващия път на оборудването. Третият подучастък е с дължина 1400 метра и съставлява спешна връзка, която да може да води придвижването в посока София по път Е79 при настъпване на непредвидена обстановка в тунела. Двете му тръби са с дължина към 2 км всяка с еднопосочно придвижване, включващи две дейни ленти за придвижване с широчина 3,75 м, две водещи линии по половин метър за всяка страна на пътното платно и два тротоара по 1 метър. Светлата височина на тунелните тръби е 4,80 м.
 
Вътре са построени по две уширения за прекъсване с дължина 41,0 м. Има и шест напречни спешни галерии, снабдени с противопожарни порти - две с опция за прекосяване на коли и четири с опция за прекосяване на пешеходци на оптимално разстояние от 300 метра. Това е решение при положение на повреда за евакуация на хора. Изградени са 26 SOS комбинирани ниши, в които има пожарогасители, телефони и други нужни детайли.

Най-дългият тунел в България в действителност е първият у нас, който покрива всички модерни европейски условия. Потокът от коли се управлява от два трафик контролни центъра от двете страни на тунела. Осветлението е енергоефективно, изпълнено със светодиодни тела, като тази уредба се ръководи с пет степени на включване според от показанията на яркомери.

Монтирани са системи за видеонаблюдение, умна система за ръководство на трафика, аудио- и радиооповестяване, както и електронна система за надзор на достъпа. Срещу задимяване и пожар се задействат вентилационни и пожароизвестителни системи, като вентилацията работи непрестанно, само че при по-силно задимяване се включват и спомагателни вентилатори за отклоняване на дима. В случай на случай водачите могат да подадат сигнал от спешните SOS кабини, като в тунела има и цялостно покритие на мобилните оператори.

Внедрена е умна система за ръководство на трафика – “Скада ”, която е в подготвеност да реагира на всевъзможни сюжети. Проектът включва и осъществяването на няколко неповторими обекта – площадка за хеликоптери и два моста над Суха река, които са надлежно 108 и 18 метра. Площадката е директно след тунела, пътувайки в посока към Кулата. За първи път на инфраструктурен обект у нас е построено сходно оборудване. Нейното предопределение е да обезпечи достъп на медицински хеликоптери  при аварийно-спасителни и противопожарни интервенции, свързани с зародили произшествия в тунела, към него, както и в целия район.

На хеликоптерната площадка ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона, а оптималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с оборудването, горивото и екипажа е към 3,175 тона. Площадката е с асфалтобетон и размери 40 на 40 метра. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местонахождение е съобразена и скоростта напразно в региона. Съоръжението е с видеонаблюдение и всички нужни системи за сигурност и връзка, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за сигурност на тунел “Железница ”.

Преди тунела е построен виадукт с дължина 540 метра, който бе издигнат по новаторска за България технология - потактово избутване на горното строене с хидравлични крикове. Характерното при нея е, че се употребява работна площадка за разработване на обособените детайли, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки идващ детайл се инсталира пред готовия. Тунелът бе прокопан по по този начин наречения нов австрийски способ на две елементи. Този способ се базира на следените деформации. Основното при него е, че скалният масив от натоварващ детайл посредством подобаваща обшивка се трансформира в носещ детайл на структурата.

Изборът се оказа подобаващ поради изискванията, в които се построява оборудването. Строителите са минали през извънредно неподходящи и комплицирани геоложки условия. Скалите, през които се прокопава тунелът, са доста напукани и ронливи и с нееднороден геоложки градеж.

Всеки ден броят на заетите по построяването на тунела е варирал към 60 индивида. Режимът на работа бе непрестанен, а от време на време се е налагало да бъдат ангажирани и спомагателни служащи . Дори по време на изключителното състояние при пандемията работата по построяването на тунела е траяла без спиране с всички противоепидемични ограничения.

Тунелът е построен от Консорциум “АМ Струма тунел 2018 ”, в който вземат участие: ДЖИ ПИ ГРУП АД, “Глобал Констракшън ” ООД и “Виа План ” ЕООД. Стойността на контракта е  лв. без Данък добавена стойност. Строителният контрол е на “План Инвест Железница ” ДЗЗД. В обединяването вземат участие “План Инвест Пловдив ”, “Инфра план консулт ” ЕООД, “Аскос 03 ” ЕООД и “Сърч корпорейшън СРЛ ”. Стойността на контракта е 3 994 440 лева без Данък добавена стойност.

Участъкът преди тунела, пътувайки от София към Кулата, с дължина 720 метра дружно с обслужващия тунелен път при северния портал и мостово оборудване, е построен от ДЗЗД “Железница – Север ”, като в това обединяване влизат “ГБС Инфраструктурно строителство ” АД, “Главболгарстрой ” АД и “Главболгарстрой Интернешънъл ” ЕАД. Стойността на контракта е  лв. без Данък добавена стойност. Строителният му контрол е сбъднат от ДЗЗД “ТЕС Консулт ”, в което са “Строл 1000 ” АД, “Три Ес ” ЕООД и “Експерт десижънс ” ООД. Техният контракт е за 599 783 лева без Данък добавена стойност.

Отсечката след тунела е с дължина 1,4 км и по трасето ѝ са издигнати селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни уреди, построени и реконструирани са инженерни мрежи и други Изпълнител тук е ПСТ ГРУП ЕАД. Стойността на контракта е  лв. без Данък добавена стойност, дружно с в допълнение съглашение за подсилване на записаното свлачище. Строителният контрол на този сектор е на ДЗЗД “Пътконсулт 2000-КОНСУЛТ 64 ”, като в това обединяване влизат “Пътконсулт 2000 ” ЕООД и “Консулт 64 ” ООД. Техният контракт е за 645 291 лева лева. без Данък добавена стойност, дружно с спомагателното съглашение за подсилване на записаното свлачище.

Инж. Красимир Найденов, ръководител на плана в АПИ: Пътуваме 5 минути по-бързо, но удобно

ХРИСТО НИКОЛОВ

- Господин Найденов, по какъв начин ще се подсигурява, че с стартирането на цялото придвижване през тунел “Железница ” сегашните тапи на кръговото няма да се пренесат в самия тунел? Не е ли нужно да се направи различен път?

- С стартирането на придвижването през тунел “Железница ” безспорно ще се улесни пътуването на всички, тъй като ще се пътува в две обособени тръби в посока с по две ленти за придвижване във всяка. Досега се пътуваше в по една лента в посока.
 Красимир Найденов, началник на плана в АПИ Красимир Найденов, началник на плана в АПИ 
Задръствания при кръговото кръстовище за Благоевград няма да има, тъй като придвижването ще продължава по автомагистралата.

В дните с натоварен трафик в пиковите часове са вероятни усложнения при пътен възел “Симитли ”, където се събира трафикът, приближаващ от Кулата и от Банско.

Този въпрос ще бъде решен с цялостното създаване на правата през Кресненското дефиле и по тази причина е значимо нейното строителство да стартира колкото се може по-скоро, спазвайки екологичните правила.

- Какво ще се прави със сегашните уреди на път Е79 откъм южната страна на тунела, където от автомагистрала пътят ненадейно се трансформира в еднолентов път, освен това с изострен завой. Те ще продължат ли да се употребяват за нещо?

- Част от стоманобетонните уреди вид “Ню Джърси ” ще бъдат отстранени с стартирането на новото трасе. Някои от тях обаче ще останат, тъй като посредством тях се обезпечава безвредно прекосяване на трафика от автомагистралата към трасето на Е79.

- Как тъкмо се справихте с двете свлачища – по-голямото откъм северната страна и по-малкото откъм южната? 

- Укрепването на свлачището преди тунел “Железница ” се извърши по едно и също време от двама реализатори, като екипите работиха в непрекъсната съгласуваност. По височината на ската са построени тежки и комплицирани пилотни и анкериращи уреди, което е съществено предизвикателство. С две пилотни стени е издигнато укрепително оборудване и тунел с дължина 250 метра. Той е построен по открит прийом и задачата е да отбрани пътното платно и автомагистралата от активиране на свлачищни процеси.

Свлачището след “Железница ” е укрепено с преоткосиране и е построена подпорна укрепителна стена с дължина 152 м, на която водачите са ситуирани шахматно. Зад укрепителната стена има дренажна система. Изграден е и облицован защитен окоп, който се зауства в дерето.

- Сега, откакто се пуска напълно придвижването, с какъв брой ще се промени времето за пътешестване през този сектор?

- С към 5 минути ще се редуцира пътуването, само че с прекосяването по две независими платна доста се покачва сигурността и удобното пътешестване на водачите.

Инж. Иван Танев, основен инженер на ДЖИ ПИ ГРУП АД: Системите за безопасност са на няколко равнища

- Господин Танев, какво съставлява новият тунел, като се изключи че е най-големият за момента пътен тунел в България?

- “Железница ” е с две тръби по 2 километра със приблизително сечение 100-110 кв. м и е най-дългият пътен тунел в България. По техническите си индикатори превъзхожда всички сходни уреди, които са построени по нашите автомагистрали. Тунелът е с забавни механически характерности. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли. Те ще се употребяват при положение на пътен случай или затваряне на една от двете тунелни тръби, когато има нужда.
 Иван Танев, Джи Пи Груп Иван Танев, Джи Пи Груп 
- С какви системи за сигурност е екипиран тунелът?

- Това е най-модерното пътно оборудване у нас. Изградени са 13 системи, измежду които вентилационна, електрическа, осветителна, водоснабдителна и т. н. Системите за сигурност са на няколко равнища и включват пожароизвестяване, пожарогасене, видеонаблюдение, аудиооповестяване, СОТ, GSM и радиокомуникация, геотехнически мониторинг и умна транспортна система за ръководство на трафика.

Инж. Тихомир Димов, главен инженер в  “ПСТ Груп ” ЕАД: Заради екипната работа всичко бе свършено навреме

“ПСТ ГРУП ” ЕАД построи третия подучастък с дължина 1,4 км. В него има разнообразни уреди и спешна връзка, по която при случай в тунела ще може да се води придвижването по път Е79. Построени са 360 м армирани насипни подпорни стени с друга височина, която тук-там е над 12 м, както и укрепителни стоманобетонни стени.
 Тихомир Димов Тихомир Димов 
Най-голямото предизвикателство при строителството на тази права от автомагистрала “Струма ” бе след активизирането на свлачището през 2021 година За да се преоформи и стабилизира свлеченият откос, беше належащо да се почистят и изкопаят над 225 000 куб. м земни маси. Благодарение на екипната работа секторът беше приключен сполучливо и в период.

Д-р инж. Борислав Стрински, ръководител на екипа в ДЗЗД “Железница-север ”: За първи път у нас  приложихме нова технология

Използваната строителна технология “потактово избутване ” на стоманобетонова структура е приложена за първи път в България при построяването на оборудванията над река Струма при северния портал на тунел “Железница ”. Построени са два моста с дължина надлежно 560 и 510 метра. Прилагането на тази технология улесни прекосяването на сектора над шест трудности – р. Струма, път I-1 София - Кулата, жп линията София - Кулата, общинския път Благоевград - Симитли и длъжностен път до северния портал, без това да наложи ограничение на интензивния трафик в региона по време на
 Борислав Стрински Борислав Стрински 
строителството. С употребяваната технология се заобикалят рискови монтажни действия на огромна височина. Освен това методът е бърз и софтуерен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР