Почти двоен е скокът, който се наблюдава в издаването на

...
Почти двоен е скокът, който се наблюдава в издаването на
Коментари Харесай

След извънредното положение: Бум на желаещи да подменят личните си документи

Почти двоен е скокът, който се следи в издаването на персонални карти след края на изключителното състояние, обвързвано с епидемиологичната конюнктура в страната заради.
Справка на Дирекция „ Български документи за идентичност “ за „ “ демонстрира, че от 13 март, когато бяха въведени ограниченията против ковид до края на месец март, издадените персонални карти са 45 277, а шофьорските книжки – 27 639. Най-голям спад на подаването на заявки за нови идентификационни документи се вижда през месец април. Въпреки че звената " Документи за идентичност " работеха при обезпечени безвредни условия жителите явно са спазвали целесъобразната изолираност, изясни още тогава Светлана Ценева, шеф на Дирекция „ Български документи за идентичност “. Затова и получилите нови персонални карти през април са 32 131, а тези подновили/издали свидетелствата си за ръководство на МПС (СУМПС) – едвам 17 648. През май издадените документи са надлежно 66 257 персонални карти и 33 338 шофьорски книжки.
 Държавата дава до 10 млн. лв. в допълнение за контракти за издаване на персонални документи Държавата дава до 10 млн. лв. в допълнение за контракти за издаване на персонални документи
Допълнително до 10 млн. лв. дава страната на Министерство на вътрешните работи за тази година, за заплащания по контракти " за осъществяване на действия, свързани с издав...
Почти двоен е растежът през юни – месеца след края на оповестеното изключително състояние в страната. Отпускането на ограниченията е довело до взрив на искащите да възобновят своите идентификационни документи. Издадените персонални карти тогава са 116 749, а СУМПС - 65 710. През юли рекорден брой души са получили новите си документи за идентичност, сочат още данните, предоставени на Монитор от дирекцията. Те са близо 136 000, а водачите с нови книжки са 72 794. От 1 до 27 август издадените персонални карти са 119 732, а свидетелствата за ръководство на МПС - 56 551.
Във връзка с изключителното състояние е удължена валидността на документите, които изтичат в интервала от 13 май 2020 година до 31 октомври 2020 година Те могат да бъдат употребявани в страната 6 месеца след крайния период. Справката сочи, че към 28 юли през този интервал своята годност са изгубили 406 437 броя персонални карти и 266 408 броя СУМПС на български жители, само че те не престават да важат на територията на страната и без да бъдат преиздавани.
Въпреки това облекчение, огромна част от българите избират да възобновят своите документи незабавно след приключването им или директно преди този момент, което сътвори скупчване на опашки пред гишетата на паспортните звена. В момента се намираме и в един от двата пика планувани до края на годината. Първият завършва в края на месеца, а вторият се чака да е през ноември и декември, когато изтича валидността на огромен брой документи.
Във връзка с огромната натовареност пред звената за замяна на персонални документи, от Министерството на вътрешните работи вкараха удължено работно време на паспортните служби в столицата. В началото на месеца бе осъществена първа смяна на графика в звената. Те започваха работа не в 8.30 ч., а с час по-рано и приключваха в 17.30 ч.. От средата на август пък столичани могат да посетят гишетата още в 7.00 ч. Обедните почивки са отстранени, като през работния ден има единствено едно спиране от 13.00 до 13.30 часа, когато се прави стерилизация на пространствата, съгласно условията за епидемиологичната конюнктура. Тези промени бяха въведени поради големите опашки, които се извиваха пред паспортните служби в края на предишния месец. В взаимозависимост от растежа на искащите за замяна на персоналните документи, със заповеди на шефовете на съответните регионални дирекции се вкарва и удължение или плаващо работно време на звената на БДС по места.
 Изтеклите български персонални документи се признават от 17 страни Изтеклите български персонални документи се признават от 17 страни
Към момента към този момент 17 страни, с които имаме дипломатически връзки, потвърдиха, че в изискванията на пандемията от ковид ще призна...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР