Почти две трети от над 1,2 млн. анкетирани казват, че

...
Почти две трети от над 1,2 млн. анкетирани казват, че
Коментари Харесай

Изправени сме пред климатична криза, сочи анкета на ООН

Почти две трети от над 1,2 млн. интервюирани споделят, че човечеството е изправено пред климатична рецесия. Това сочи изследване на Организация на обединените нации, най-мащабното по рода си. Млади и остарели, богати и небогати, запитаните са от 50 страни, в които живее над половината от международното население.

Проучването демонстрира, че придвижването за битка с климатичните промени, което породи през 2019 година, ръководено отчасти от 16-годишната Грета Тунберг от Швеция, продължава да набира скорост и то макар пандемията от ковид.

Около 80% от британците, италианците и японците са декларирали съществени опасения от резултата от климатичните промени. Следват ги Франция, Германия, Южна Африка и Канада, където над три четвърти от интервюираните също дефинират климата като световен незабавен проблем.

В десетки други страни, включително Съединените щати, Русия, Виетнам и Бразилия - две трети от запитаните споделят същото мнение.

Най-честият отговор за решение на казуса е отбрана на горите и природата - 54% от интервюираните са избрали този отговор.

На второ място интервюираните избират развиване на източниците на възобновима сила, приложимост на екологични аграрни технологии и вложение в зелен бизнес и работни места.

На дъното на този лист е промотирането на вегетариански диети.

В речта си на годишния стопански конгрес в Давос генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за основаване на световна коалиция за реализиране на въглеродна индиферентност:

" Трябва да сложим завършек на перверзните дотации за изкопаеми горива от пари на данъкоплатците, би трябвало да сложим цена на въглерода. Трябва да променим данъчното облагане на прихода към облагане на въглерода, от данъкоплатците към замърсителите и би трябвало да се ангажираме да няма нови въглищни електроцентрали, огромно да влагаме във възобновима сила, изключително за стотиците милиони хора, които към момента живеят без електричество. Трябва да натиснем зеления комутатор ".

Проучването демонстрира, че светът и публичното мнение са на път да доближат кипящата точка, в която ще се форсира преходът към въглеродно-неутрален свят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР