Почти две седмици заради грипна епидемия и извънредно положение със

...
Почти две седмици заради грипна епидемия и извънредно положение със
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването разреши важни изследвания на бременните жени

Почти две седмици поради грипна зараза и изключително състояние със заповед на здравните управляващи са неразрешени женските съвещания и профилактичните прегледи. В сряда " Дневник " събра информация по какъв начин работят акушеро-гинекологични лечебни заведения в тази конюнктура. В четвъртък министерството на опазването на здравето издаде рекомендации към бременните дами по отношение на разпространяването на ковид. Те съответстват с практиката на експертите.

Забраните за работата на женските съвещания не важат за някои проучвания. " Такива са ултразвуковото определяне на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД обзор за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица) ", оповестяват от министерството на опазването на здравето, като прецизират, че по преценка на наблюдаващия гинеколог може да се вършат и други проучвания. Във всички случаи бременните дами би трябвало авансово да си запишат час.

При незабавни случаи (например раждане или аборт) бременните би трябвало да потърсят помощ или на мястото, където експерт следи бременността им, или в най-близката акушеро-гинекологична болница, или да се обадят на незабавния номер 112.

Ако бременна има признаци на ковид (температура, кашлица, дефицит на въздух), би трябвало да се свържат по телефона с персоналния си доктор. Същото предписание важи и за всички останали хора, които се съмняват дали са инфектирани с COVID-19. Никой не трябва да върви на място в кабинета на общопрактикуващия доктор, тъй като има възможност да болести други. Много персонални лекари са подписани контракт с медицински център, когато пациентите имат потребност от помощ в извънработно време.

" Наблюдаващият акушер-гинеколог или персоналният доктор са длъжни да издават болничен лист за майчинство ", пишат още от министерството на опазването на здравето.

В случай че бременната със признаци на ковид има акушерски затруднения или стартира да ражда, екип на Спешна помощ би трябвало да я закара до болница с родилно поделение.

По-застрашени ли са бременните дами от COVID-19, четете тук.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР