Почти две години изминаха от смъртта на големия сърдечен хирург

...
Почти две години изминаха от смъртта на големия сърдечен хирург
Коментари Харесай

Проф. Чирков се върти в гроба, махат името му от кардиологичната болница

Почти две години изминаха от гибелта на огромния сърдечен хирург Александър Чирков, само че професорът не може да откри покой и в отвъдното. Докторското съсловие е на тръни, откакто се появиха информации, че актуалният длъжностен здравен министър Асен Меджидиев е бил притиснат да заличи името на проф. Чирков от Университетската болница и да върне остарялото “Св. Екатерина ”.

Аргументът е, че болничното заведение е кръстена от патриарх Максим и единствено различен патриарх може да промени името й. Това, несъмнено, че чиста небивалица и подобен канон не съществува.

Патриарх Максим не е дал името на болничното заведение, а само е осветил параклиса, който се намира на територията на лечебното заведение. Отслужил е литургия за здраве на хората, които се лекуват там, само че в словото си не е показал нито какво ще е  името на въпросната болница, нито от какво тъкмо ще се лекуват нуждаещите се.



В канона не съществува литургия за кръщаване на лечебно заведение или на други общественополезни здания.

В претекстовете да се обругае за следващ път името на популярния доктор, основал и развил кардиохирургията в България, се показва фактът, че известните лечебни заведения в Европа носят имена на светци. 

Според осведомени зад самодейността да се махне името на проф. Чирков стоят напълно други ползи. Според тях те са свързани по-скоро с личностни спорове и с упованието проф. Генчо Начев да се върне на директорския пост, откакто беше уволнен от министър Асена Сербезова.

Ученици и пациенти на проф. доктор Александър Чирков предизвикаха социална подписка с искане профилираната кардиологична болница в София да резервира името на нейния основател.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР