Почти див плаж на най-южното Черноморие, труден достъп - около

...
Почти див плаж на най-южното Черноморие, труден достъп - около
Коментари Харесай

"Листи" - плаж или земеделска земя

Почти див плаж на най-южното Черноморие, сложен достъп - към час пешком през гора, на места пясък, от двете страни и по средата - скали, навлизащи в морето. Няма заведения, няма коли. Природен парк, предпазена околност.

Това е " Листи " до Синеморец. Плаж.

В документи и в регистрите, кадастъра и картите обаче обширни елементи от " Листи " и скалите сред него и плажа " Силистар " са земеделска земя от пета категория, което значи, че е годна за култивиране и за развъждане на аграрни култури.

За това, че немалка част от плажа и скалите се водят земеделска земя, алармира в обществените мрежи ръководителят на Управителния съвет на Камарата на геодезистите в България инж. Йоан Каратерзиян. Според негови информации в Кадастрално-административната осведомителна система (официалната електронна страница на Агенция по геодезия, картография и кадастър), както и в Географската осведомителна система на Министерството на районното развиване и благоустройството, като се изключи че са земеделска земя, тези скали са и частна общинска благосъстоятелност. Това значи, че те може да са обект на покупко-продажби. По закон морските плажове са изключителна държавна благосъстоятелност, а в предпазените територии може да има единствено обществена благосъстоятелност.


© Йоан Каратерзиян/

" Дневник " насочи въпроси до всички виновни институции за това по какъв начин скали на морски плаж са станали земеделска земя частна общинска благосъстоятелност. И към момента чака отговори, документи и данни, както и информация какви дейности считат да подхващат общинските и централните управляващи.

Началото на казуса

Според справките на инж. Каратерзиян територията на плаж " Листи " е разграничена на пет елементи, като три – тези с пясък, се водят горска територия крайбрежна плажна линия (публична държавна собственост). Скалите, които разделят пясъчните места в средата на плажа, са земеделска земя пета категория и са частна общинска благосъстоятелност, като са разказани като скали. Същото е и ситуацията при скалите сред " Листи " и плаж " Силистар " с дължина по права линия повече от 1 км - те също са земеделска земя частна общинска благосъстоятелност. Така са вписани тези територии и в кадастралната карта и кадастралния указател в средата на 2006 година със заповед на шефа на Агенцията по кадастър.


© Йоан Каратерзиян/

" Ситуацията е сходна на тази в цялата страна – още от 90-те години има направени неверни карти на землищата, които са направени за същинското възобновяване на земите на някогашните притежатели. " Картата на землището " предшества самото възобновяване. Тя се създава като се вземат под внимание всички данни и се прави геодезично снимане на място. На базата на тази карта се създава картата на възобновената благосъстоятелност ", уточни пред " Дневник " Каратерзиян. На базата на тези карти са издавани съответните актове за благосъстоятелност. И по този начин доста скали, дюни, степи по цялото черноморие в действителност още в средата на 90-те години биват актувани като аграрни земи.

" Кадастралната карта и кадастралните регистри са отразили неверната Карта на възобновената благосъстоятелност във връзка с тези парцели. Тази карта е призната от огромна комисия и е утвърдена от Изпълнителния шеф на Агенцията по кадастъра. Така че през 2006 година грешката просто е минала в по-горно равнище ", добави ръководителят на Камарата на геодезистите.

Противоречие със законите

Така плажът " Листи " се оказва незащитена територия. Според Закона за устройството на черноморското крайбрежие морският плаж е изключителна държавна благосъстоятелност. Защитата е законово уредена и това би трябвало единствено да се отрази в кадастралната карта и кадастралните регистри, с цел да няма опция за спекулации.

Освен част от крайбрежието, " Листи " е в територията на парк " Странджа " и попада в предпазена околност " Силистар ", разясниха пред " Дневник " специалисти от парка и Стефан Аврамов от фондацията " Биоразнообразие " и член на екокоалицията " За да остане природа в България ". А съгласно закона за предпазените територии " собствеността на страната, която не е изключителна държавна благосъстоятелност, и на общините върху горите, земите и водните площи, включени в предпазените територии по този закон, е обществена ". Тоест не може да е частна общинска благосъстоятелност.

От парк " Странджа " потвърдиха, че " Листи " попада на територията на парка, чиято граница е морето. Експерти оттова обаче означиха, че Законът за предпазените територии е в действие от 1998 година, а евентуално територията на " Листи " е с актове за благосъстоятелност отпреди това. " Дневник " още чака отговор от община Царево за това по кое време и по какъв начин са издавани актовете за благосъстоятелност на терените на плажа. А също дали и по какъв начин те ще бъдат приведени в сходство с обстоятелството, че те са на територията на естествен парк и предпазена околност.


© Йоан Каратерзиян/

Според специалистите на парк " Странджа " обаче даже и тези актове за благосъстоятелност да не бъдат съобразени с условията на закона, то покупко-продажби с тях са малко евентуални. И сигурно ще са обект на голям брой тежки правосъдни каузи. Все отново актовете за благосъстоятелност би трябвало да са в сходство със закона и при възможен опит терените да бъдат отдадени, продадени или сменени, това несъгласие би довело до съществени и тежки разногласия, считат специалистите от парка.

А може ли въпреки всичко да се съблюдава законът

Как може да се поправи неточност, датираща в актовете за благосъстоятелност, картите и регистрите още от средата на 90-те години, преди множеството регулации и правила?

Законодателството от 2014 година дава сходно решение. След основаването през 2014 година на Министерството на туризма, министърът на туризма бива длъжен от законодателя, посредством Закона за устройството на черноморското крайбрежие да изиска отразяването на всички морски плажове, в рамките на които се включват и дюните и скалите. Всичко това се открива с геодезично снимане на място и разработване и приемане на профилирани карти. А по-късно въз основата на тези карти министърът на районното развиване би трябвало да предприеме дейности за издаване на актове за благосъстоятелност в сходство със законите.


© Йоан Каратерзиян/

Още от 26 юни 2017 година с писмо на министър Николина Ангелкова е поискано от локалната конструкция на организацията по геодезия, картография и кадастър в Бургас " да бъдат издадени скици планове за морските плажове, нужни за сформиране на актове за изключителна държавна благосъстоятелност и одобряването им от министъра на районното развиване и благоустройството ". Това се вижда от клише на писмото, оповестено на уеб страницата на камарата на геодезистите. С писмото Ангелкова желае отразяване на всички морски плажове.

Местната организация по кадастър обаче не ги отразява. И връща писмо на Ангелкова да конкретизира всеки един от парцелите, за които желае такова отразяване, сподели пред " Дневник " Йоан Каратерзиян. " Дневник " чака отговор както от комисията дали е подхванала някакви дейности по отношение на настояването на Ангелкова и в случай че не – за какво. Така и от министерството – дали са правени нови геодезични заснемания за " Листи " и какви ограничения е взело и ще вземе министерството в случай, че към този момент две години няма отговор на настояването за нови скици.

Положението е същото и до момента – всички настояват, че са си свършили работата и се въртят в затворен кръг, разяснява Каратерзиян. И отбелязва, че министерството на туризма няма административен потенциал и задоволително законови механизми да се оправи със отговорностите си, вменени му от закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР