Почти десетилетие след световната финансова криза в България цените на

...
Почти десетилетие след световната финансова криза в България цените на
Коментари Харесай

Докато жилищата в България поскъпват, Европа предупреждава за тревожна тенденция

Почти десетилетие след международната финансова рецесия в България цените на жилищата осезаемо порастват.

През ноември Европейската комисия алармира за оскъпяване с към 7 % през 2016 спрямо предходната година, което надвишава тревожната граница. А през второто тримесечие на тази е регистриран още по-голям скок - 8.6 %.

Според финансиста Лъчезар Богданов за нарасналата интензивност на имотния пазар способства и повдигането на междинната заплата.
Лъчезар Богданов - " Индъстри уоч "
" Това няма по какъв начин да не повлияе върху разполагаемия приход. Още повече, че дружно с това бяха основани и над 100,000 работни места - т.е. имаме повече хора, които са на пазара на труда, които получават по-високи приходи. "
Достъпните заеми в последно време също стимулират купувачите, споделя пазарният специалист Димитър Христов.
Димитър Христов - специалист по имотния пазар
" Говорим за лихвени проценти по заемите под четири %. "
По данни на " Индъстри уоч " лихвените заплащания сега съставляват над два пъти по-малък % от прихода от претовареност на българина по отношение на 2010.
Лъчезар Богданов - " Индъстри Уоч "
" Сега българските семейства могат да си разрешат да поемат повече дълг и в това време това да е доста по-малка тежест върху техните домашен бюджети. "
Ситуацията на жилищния пазар кара мнозина да вършат съпоставения с близкото минало.
Лъчезар Богданов - " Индъстри Уоч "
"
В нито един миг не можем да знаем коя е точната цена и дали не сме я надскочили, и дали няма в някакъв миг да има промяна. " Димитър Христов - специалист по имотния пазар
" Играчите на пазара са доста по-информирани по отношение на рецесията 2008 година. Няма го това финансиране на 100% от покупката. Банките желаят самоучастие на купувачите. Както и самите купувачи, когато купуват ново строителство парцел, вършат такава скица на заплащане, тъй че да бъдат обезпечени. "
Според Богданов сигурно ще има българи, закупили парцел на заем, който няма да съумеят да изплатят. Въпросът е дали техният брой би могъл да се отрази на положението на финансовата система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР