Почти 9 години след началото на войната в Сирия загиналите

...
Почти 9 години след началото на войната в Сирия загиналите
Коментари Харесай

Над 380 000 души са загинали във войната в Сирия

Почти 9 години след началото на войната в Сирия починалите в нея доближават над 380 000 души, предава Агенция Франс Прес. Над 115 000 от жертвите са цивилни, почтени жители, оповестяват интернационалните наблюдаващи.


Сирийската обсерватория за правата на индивида, която има мрежа от източници в цялата страна, съобщи, че в сраженията са починали над 22 000 деца и повече от 13 000 дами.

Гражданската война в Сирия избухна след невиждани антиправителствени митинги в южния град Дараа на 15 март 2011 година Гражданското неодобрение и демонстрациите бяха брутално потиснати от режима на властта. Това докара до въоръжен спор, в който бяха въвлечени джихадисти и странични сили.

Конфликтът прогони от родните им домове и изпрати в заточение над 13 милиона сирийци, причинявайки загуби от милиарди долари на страната.

По данни на наблюдаващи на гражданската война в Сирия през март предходната година жертвите на войната бяха 270 000 души, което значи, че за година живота си са изгубили над 128 000 сирийски и други бойци.

Повече от половината от тях са сирийски бойци, до момента в който 1 682 са от ливанската шиитска група Хизбула, чиито членове водят сражения в Сирия от 2013 година

Войната също е лишила живота на повече от 69 000 бойци на съпротива, ислямисти и кюрди.

Тя е умъртвила и над 67 000 джихадисти, основно от групировките Ислямска страна и Хаят Тахрир ал Шам (HTS), формация на някогашния филиал на Ал Кайда в Сирия.

Общият брой на смъртните случаи не включва към 88 000 души, умряли в резултат на изтезания в пандизите, както и хиляди изчезнали, откакто са били отвлечени.

С поддръжката на мощните съдружници Русия и Иран, сирийският президент Башар ал Асад съумя да си върне контрола на съвсем две трети от страната в последните години, след поредност от победи против бунтовници и джихадисти от 2015 година насам.

Няколко елементи на страната, обаче остават отвън обсега на държавното управление в Дамаск.

Те включват последния главен опозиционен бастион на Ислямска страна - Идлиб, - район с към три милиона души, който сега е под контрола на джихадистите.

През последните седмици над 284 000 души да напуснаха домовете си поради ескалация на насилието там.

Счита се, че спорът в Сирия е възвърнал стопанската система на страната най-малко три десетилетия обратно, като е унищожил инфраструктурата и е парализирал главните производства, измежду които тези на електричество и нефт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР