Почти 7000 автомобила е средноденонощният трафик по пътя между Горна Оряховица

...
Почти 7000 автомобила е средноденонощният
трафик по пътя между Горна Оряховица
Коментари Харесай

Завърши ремонтът на пътя между Горна Оряховица и Арбанаси

Почти 7000 автомобила е средноденонощният трафик по пътя сред Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси. Нека по него се минава безаварийно, да се шофира разумно, защото ставаха огромен брой произшествия годишно. Това коментира министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков преди пускането на придвижването по ремонтирания близо 5-километров сектор от пътя между Горна Оряховица и Арбанаси, част от трасето, което свързва двата най-големи града в Област Велико Търново. Заедно с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметовете на Велико Търново Даниел Панов и Горна Оряховица Добромир Добрев, министър Нанков инспектира пътя преди да бъде пуснато придвижването. За възстановяване на състоянието на сектора, който не беше ремонтиран от 40 години, от бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ бяха осигурени 1,8 млн. лева Министърът уточни, че ремонтът е бил усложнен от няколко свлачища по продължение на трасето, но изпълнението му е положително.

Регионалният министър заяви, че освен най-пряката връзка между старопрестолната столица и Горна Оряховица, до края на годината ще завършат още няколко плана в региона, за които ще се разчита на допълнителни средства от държавния бюджет. Той посочи, че е подготвен софтуерният план за пътя Присово – Миндя, следва довеждане докрай на участък от пътя Ресен – Самоводене, предстои оповестяване на процедурата за избор на реализатор на пътя Елена – Златарица – Лясковец, част от който ще бъде финансиран от Оперативна програма „ Региони в напредък “, а друга – от държавния бюджет.

Министърът разгласи, че в четвъртък предстои да започва строителството на участъка сред пътните възли „ Буховци “ и „ Белокопитово “ от магистрала „ Хемус “, която е главен приоритет за Северна България. Продължава да се работи интензивно по сектора между Ябланица и п.в. „ Боаза “. До края на месеца, съгласно поетия ангажимент, стартираме с тръжните процедури за строителство на правата между „ Боаза “ и пътя Плевен – Ловеч, която ще се извършва на три стадия, информира Николай Нанков. До края на септември или началото на октомври ще стартира процедурата за инженеринг – проектиране и строителство, за 83 км от магистралата от пътя Плевен – Ловеч до връзката с Велико Търново, сподели още той.

На въпрос кой мост на р. Дунав ще е приоритетен министър Нанков отговори, че това ще зависи от вложителите, така като съоръженията ще се построяват по реда на публично-частното партньорство, и допълни, че логиката на сходни проекти се мери с икономическите и финансовите им параметри. Николай Нанков заяви, че Северна България има потребност от повече мостове на р. Дунав предвид данните за трафика, предстоящото изграждането на втори мост при Русе на р. Дунав и на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “, която би трябвало да се преглежда дружно с проекта за тунел под Шипка и може да бъде построена с национални средства или по линия на публично-частното партньорство. Есента на тази година ще бъде решаваща в определянето на това на кой от двата варианта за финансиране ще се спрем, посочи министърът.

Интересът на две от петте китайски компании, с които подписахме споразумения, е извънредно огромен. Техни представители посетиха площадките на обхода на Габрово, който се изпълнява в момента, трасето до бъдещия тунел под Шипка. Северна България ще бъде приоритетно обсъждана за финансиране по линия на бюджетни средства, подчерта министърът.

Параметрите на китайските вложения са между няколко стотин милиона евро първоначална инвестиция до милиард и половина евро, сподели още министър Нанков.

По отношение на северния пътен възел на Велико Търново районният министър посочи, че планът към този момент е създаден на идейна фаза и в средата на месец октомври може да започва тръжна процедура за инженеринг, като устройствените планове ще дадат точното му местонахождение. Предстоящото създаване на магистралата „ Русе – Велико Търново “, без този пътен възел, ще обрече града на още по-голям тежкотоварен трафик, което не би трябвало да се позволява, акцентира той.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР