Почти 67 000 електронни винетки на обща стойност над 2

...
Почти 67 000 електронни винетки на обща стойност над 2
Коментари Харесай

Винетки за 2 млн. лева са продадени на коли с румънска регистрация

Почти 67 000 електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на коли с румънска регистрация, което подрежда Румъния на второ място след Турция по брой на задгранични водачи по българските пътища.

От тях близо 37 000 са за леки коли, а над 30 000 – за тежкотоварни над 3.5 тона, пресмята бТВ.

Затова министърът на районното развиване Петя Аврамова ще запознае румъския си сътрудник Василе-Даниел Сучу с въведената от 1 януари в България електронна винетка и с идната тол такса за тежкотоварните коли над 3.5 тона от 16 август тази година.

С приближаване на Великден и Гергьовден, както и на летния сезон, продажбите на е-винетки на румънски жители ще се усилват. Данните демонстрират, че през 2018 година Румъния заема първо място измежду задграничните пазари по брой туристически визити в България – 1 377 009, като по отношение на 2017 година се регистрира растеж от 20,9%.

По Великден и Гергьовден в Балчик, „ Албена ”, „ Златни пясъци ”, „ Св. Св. Константин и Елена ” и други курорти, обичайно идват доста румънски посетители. Затова е добре водачите да употребяват всички канали за пазаруване на електронни винетки.

Най-бързият и комфортен метод за заплащане е през интернет. Само след няколко минути винетките са към този момент дейни и може умерено да се пътува по платената пътна мрежа в страната. Това икономисва и време при влизане в България на граничните пунктове.

Електронни винетки могат да бъдат купени онлайн от интернет страниците www.bgtoll.bg и посредством гратис мобилно приложение BGTOLL. Други канали за придобиване са „ Български пощи “, офисите на Easy Pay, бензиностанциите ОМВ и „ Лукойл “.

За облекчение на румънските водачи на пункта „ Дунав мост “ край Русе работят 4 терминала за самотаксуване и едно гише за продажба на е-винетки, на което може да се заплати и в брой.

На „ Дунав мост “ 2 има два терминала за самотаксуване и едно гише за продажба. По един терминал има и на граничните контролно пропускателни пунктове Силистра, Дуранкулак и Кардам.

Подобрява се и положението на пътищата, които се употребяват най-често от румънските посетители. Двамата министри ще обсъдят и транспортната съгласуваност сред България и Румъния.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР