Почти 40% от тях се намират на територията на Съединените

...
Почти 40% от тях се намират на територията на Съединените
Коментари Харесай

Големите центрове за данни вече са над 540

Почти 40% от тях се намират на територията на Съединените щати

Броят на огромните центрове за данни се е удвоил от 2015 година до момента
(снимка: CC0 Public Domain)

Общият брой на огромните центрове за данни, благосъстоятелност на оператори на хипер-мащабируеми облачни услуги, доближи 541 в края на второто тримесечие на 2020 година, сочат данни от скорошно изследване на Synergy Research.

Експертите означават, че броят на огромните центрове за данни се е удвоил от 2015 година насам. Най-високи темпове на напредък към момента записват Европа и Азиатско-Тихоокеанският район, само че Съединени американски щати остават международен център за хостинг на огромни центрове за данни. Почти 40% от тези центрове се намират в Съединени американски щати.

Освен това известни дестинации за хостване на дейта центрове са Китай, Япония, Англия, Германия и Австралия. Заедно, те заемат 30% от общия брой огромни центрове за данни.

През последните четири тримесечия бяха открити нови центрове за данни в 15 разнообразни страни. Повечето от тях се появяват в Съединени американски щати, Южна Корея, Швейцария, Италия, Южна Африка и Бахрейн.

Сред операторите на хипер-мащабируеми облачни услуги най-активно отваряха нови центрове за данни Amazon и Гугъл – на тях се падат повече от половината от оборудванията, пуснати в употреба през последните 12 месеца. Висока интензивност показват също Microsoft и Oracle.

Статистическите данни на Synergy Research демонстрират, че над 70% от всички хипер-центрове данни се намират в пространства, наети от операторите на дейта центрове или благосъстоятелност на партньори-доставчици на хипер-мащабируеми услуги.
още по тематиката
В своето изследване специалистите проучват дейностите на 20-те най-големи снабдители на облачни и онлайн услуги, включително SaaS, IaaS и PaaS, както и оператори на търсачки, обществени мрежи, онлайн магазини и уеб сайтове за игри.

Водещите облачни снабдители Amazon, Microsoft, Гугъл и IBM имат най-обширните мрежи от центрове за данни като географско покритие. Всяка от тези компании има центрове за данни, ситуирани в най-малко 60 страни в три от четирите съществени района – Северна и Латинска Америка, Азиатско-Тихоокеанския район и EMEA.

С обширна география на местоположението на центровете за данни е и Oracle. За останалите участници на пазара центровете за данни нормално са съсредоточени или в Съединени американски щати (Apple, Фейсбук, Twitter, eBay), или в Китай (Alibaba, Baidu, Tencent).

Коментирайки изследването, основният анализатор на Synergy Research Джон Динсдейл означи, че през последните осем тримесечия са отворени 100 нови огромни центъра за данни, 26 от които през първата половина на тази година. Още 176 нови дейта центъра са на разнообразни стадии на обмисляне и създаване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР