Почти 4.6 милиона (83%) от пълнолетните общо 5.5. милиона българи

...
Почти 4.6 милиона (83%) от пълнолетните общо 5.5. милиона българи
Коментари Харесай

Религията в България - повече принадлежност към група, отколкото вяра

Почти 4.6 милиона (83%) от пълнолетните общо 5.5. милиона българи се дефинират като източноправославни, а 500 хиляди (9%) – като мюсюлмани. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души. Останалите съставляват други изповедания или не могат да отговорят.

Близо 3.2 милиона пълнолетни българи настояват, че имат вяра в Бог, а 2.8 милиона (51%) се самоопределят като същински религиозни. Данните са от национално представителното проучване на социологическата организация " Галъп интернешънъл ", извършено сред 9 и 16 март март измежду 772-ма пълнолетни българи.

Вярата не върви с доверието в Църквата

Оказва се, че принадлежността към обещано изповедание е на първо място обществено-политически етикет и се споделя необятно, само че същинската набожност и вярата в Бог не са толкоз присъщи за България. Страната е малко под междинните равнища на набожност в света, означават социолозите.

Около 2.2 милиона българи имат доверие в Църквата, които на фона на 4.6-те милиона декларирани източноправославни християни демонстрират, че вярата не върви наложително и с доверие в институцията.

 Религията в България - повече принадлежност към група, в сравнение с религия

В България обаче като същински религиозни се дефинират единствено половината (51%) от пълнолетните българи, съгласно проучване на международната асоциация " Галъп интернешънъл " от преди година и половина. 36% се считат за нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. По света 62% от хората се дефинират като религиозни, 25% - като нерелигиозни, 9% - атеисти, а останалите не могат да отговорят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР