Почти 20% от учащите в гимназиите и университетите в Индонезия

...
Почти 20% от учащите в гимназиите и университетите в Индонезия
Коментари Харесай

Почти всеки четвърти индонезийски ученик е готов на джихад за ислямски халифат

Почти 20% от учащите в гимназиите и университетите в Индонезия поддържат основаването на халифат в най-голямата мюсюлманска страна в света макар настоящето светско държавно управление, демонстрира изследване от тази седмица, представено от " Ройтерс ".

През последните години дългогодишната религиозна приемливост в Индонезия е подложена на тестване от ислямски групи, които с твърдолинейните си възгледи се промъкват в публичния и политическия живот на младата народна власт.

По-голямата част от индонезийците практикуват умерена форма на ислям а и страната има обилни малцинства от индуси, християни и хора, които се придържат към обичайни вярвания. Религиозното разнообразие е залегнало в конституцията им.

Изследването на основаната в Джакарта организация е извършено измежду над 4200 мюсюлмански студенти, най-много във висши учебни заведения и университети на остров Ява, където живеят повече от половината население на страната.

Почти един от всеки четирима възпитаници декларира, че в друга степен са подготвени да водят джихад, с цел да реализиран халифат.

" Това демонстрира, че нетолерантните учения към този момент са влезнали в най-големите университети и гимназии " , декларира в собствен отчет " Алвара ", провели изследването.

" Правителството и умерените ислямски организации би трябвало да стартират да подхващат осезаеми стъпки и да участват в студентските среди с език, който е елементарен за схващане ", прибавя отчетът.

Говорител на президентството е отказал да разяснява констатациите.

 Индонезийският президент пази плурализма от екстремистката опасност
Индонезийският президент пази плурализма от екстремистката опасност

Запазване на конституцията, единството на Република Индонезия и единството в многообразието

Ислямски групи поддържащи твърда линия в края на предходната година доведоха до всеобщи улични манифестации с десетки хиляди мюсюлмани против християнина губернатор на столичната провинция Джакарта в Индонезия. Недоволните упорстваха той да бъде задържан и съден.

Повод за гневната им акция са негови изявления от предизборна акция през септември 2016 година, в които той обидил исляма, съгласно тях. Участници са декларирали, че законът би трябвало да бъде спазен и управникът да бъде съден за осквернение. Басуки Чахая Пурнама, по-известен като Ахок, бе първият от половин век губернатор на Джакарта, който не изповядва исляма.

 Мюсюлманин измества християнин на поста губернатор на Джакарта
Мюсюлманин измества християнин на поста губернатор на Джакарта

Аниес Басведан е събрал 58 на 100

Групи като Фронта на ислямските бранители (FPI) приканват за налагане на закона за шериата в страната и считат, че нейните водачи би трябвало да бъдат единствено мюсюлмани.

Изследването въпреки всичко сподели, че по-голямата част от учениците не са съгласни с насилието и установяването на ислямски халифат.

Властите неведнъж предизвестяват против покачващото се въздействие на радикалният ислям измежду студентските организации и в образователните заведения.

Президентски декрет, забраняващ на всички цивилен организации, за които се счита, че са срещу светската държавна идеология в страната, бе утвърден от Народното събрание предишния месец .

Президентът Видодо е провел срещи в ислямските учебни заведения в страната, като акцентира разнообразието на Индонезия и смисъла на националното единение. През септември Видодо прикани в конференция с към 3000 ректора на университети за популяризирането на светската идеология на страната " Панкасила " в образованието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР