Почти 2/3 от хората у нас не притежават основни дигитални

...
Почти 2/3 от хората у нас не притежават основни дигитални
Коментари Харесай

Сачева: Почти 2/3 от хората у нас не притежават основни дигитални умения

Почти 2/3 от хората у нас не имат съществени цифрови умения. По такива умения сме на едно от най-ниските нива в Европейски Съюз. Това сподели министърът на труда и обществената политика Деница Сачева на онлайн полемика за Националния проект за възобновяване и резистентност на България, за четвъртия дирек от Плана - " Справедлива България ".

По думите й повишението на цифровите умения на българите е едно от главните провокации в идващите пет години.

" За задачата ще се осъществят ограничения както по проекта, по този начин и по оперативните стратегии, финансирани с европейски и национални средства. Целта, която си слагаме, е да има 72% претовареност на хората на възраст сред 15 и 64 години и най-малко 7 % от популацията да бъде ангажирано в разнообразни форми на учене през целия живот, съобщи Сачева.

Хората ще бъдат подготвени както на базови цифрови умения, по този начин и на такива за основаване и работа с нови технологии.

" Целта е да има и интензивно присъединяване на работодателите за образования за възрастни хора, повече тласъци за развиване на професионалното обучение ", добави министърът.

В проекта за възобновяване е заложено разработване на национална стратегия за образование на възрастни с планиран бюджет 80 милиона лв..

Деница Сачева съобщи, че една от главните промени е обвързвана с дълготрайната грижа и по-специално тактиката за дълготрайна грижа, която е в директна връзка със законите за обществените услуги, за хората с увреждания и за персоналната помощ.

Целта е обезпечаване на качествени обществени услуги за всички настанени сега в профилирани институции. Министърът сподели, че към този момент са направени решителни крачки във връзка с деинституционализацията на деца, следва денституционализацията на дълготрайните грижи и за възрастните хора, за което са обособени 755 млн. лв., най-голямото перо от разноски в обществената сфера. Ще бъдат основани интегрирани здравно-социални услуги. Предстои построяването на най-малко 174 нови такива услуги за 5220 консуматори.

Министър Сачева съобщи, че, когато приказваме за специалностите на бъдещето, постоянно ги свързваме с технологиите, само че специалностите на бъдещето са свързани и с работа с хора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР