Почти 120 хиляди са регистрираните случаи на бебета, родени с

...
Почти 120 хиляди са регистрираните случаи на бебета, родени с
Коментари Харесай

Вроденият алкохолен синдром предопределя съдбата на близо 120 хиляди новородени всяка година

Почти 120 хиляди са записаните случаи на бебета, родени с алкохолен синдром в света всяка година. Вероятно действителният брой е доста по-голям, тъй като признаците на увреждането могат да се проявят или потвърдят доста по-късно, само че по този начин или другояче бележат компликации до края на живота на новородените, чиито майки са пили прекомерно доста алкохол по време на бременността.

За този проблем, на който като че ли не се обръща задоволително внимание, и за това какво е да живееш с присъщ алкохолен синдром, споделя немската организация ДПА, като цитира ново изследване по тематиката, оповестено в " Лансет ". Официалната статистика за Германия демонстрира, че към 4 хиляди деца там се раждат повредени всяка година, поради порока на майка си, само че съгласно изчисленията на асоциацията на засегнатите от синдрома, действителното число е по-скоро към 10 хиляди.

" Имам проблем с концентрацията и не помня всевъзможни неща ", споделя 15-годишната Нина. Първият й контакт с алкохола е бил до момента в който била в утробата на майка си, единствено че спиртините питиета са токсични за плода, изключително в случай че са в огромни количества. Тя живее в приемно семейство в Бремен и е родена с алкохолен синдром, въпреки че е била диагностицирана чак на 12 години. Дотогава приемните й родители знаели единствено, че биологичните й родители са наркомани и считали, че детето ще превъзмогне компликациите в развиването с доста внимание и обич, само че по-късно научили, че увреждането е вечно.

На външен тип по нищо не проличава, че Нина е повредена. " Тя няма ред ", споделя приемната й майка. Психическите й усложнения личат изключително доста, когато би трябвало да направи две неща по едно и също време. Ако да вземем за пример си подрежда стаята и внезапно пред нея се озоват по едно и също време два предмета или облекла, които би трябвало да се приберат, тя просто " изпуска нишката ", описват родителите й. Нуждае се от непрекъсната помощ в учебно заведение и отвън него.

Хората, родени със феталния алкохолен синдром, могат да имат също и деформации, душевен увреждания и болести, закъснение в развиването и поведенчески проблеми. Повечето от тях се нуждаят от непозната помощ и обгрижване до края на живота си и в огромна степен са обществено изолирани. Отново съгласно формалната статистика за Германия, над 80% от хората с алкохолен синдром не могат и не работят.

Според асоциацията, представляваща тези пациенти, има и още десетки хиляди, наранени от синдрома в по-ниска степен, само че даже да не са диагностицирани и да не им проличава, те не се оправят добре в живота и не получават нужната помощ. Според изчисленията на организацията да вземем за пример голяма част от пандизчиите в Германия са повредени по рождение от алкохол и попадат зад решетките, тъй като не умеят да преценят финансите и дейностите си, по тази причина са предразположени към престъпни прояви.

Нова осведомителна акция по въпроса в Германия ще се опита да изясни на младите девойки, които обичат да пият и купонясват, че когато забременеят би трябвало да спрат с този метод на живот, в случай че ще задържат бебето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР