Почти 100 сигнала за корумпирани служители са счетени за неоснователни

...
Почти 100 сигнала за корумпирани служители са счетени за неоснователни
Коментари Харесай

27 от 126 сигнала за корупция в МВР са счетени за основателни

Почти 100 сигнала за корумпирани чиновници са счетени за неоснователни от Министерство на вътрешните работи единствено за първите 6 месеца на 2018 година Това излиза наяве от доклада на вътрешноведомствения съвет за битка с корупцията в Министерство на вътрешните работи.
Общо са постъпили 178 сигнала, от които са тествани 126. От тях са счетени за основателни или отчасти основателни 27. " Неоснователните сигнали, съдържащи данни за корупционно държание на чиновници на Министерство на вътрешните работи, са 91 ", се показва в доклада. По сигнали на жители въпреки всичко са формирани 15 следствия. Те обаче се водят от прокуратурата и не е ясно какъв е изходът им.
Сигналите за корупция в Министерство на вътрешните работи постъпват по няколко линии - по административен ред, посредством профилирана телефонна линия и посредством уеб страницата на ведомството. Те се обработват главно от дирекция " Вътрешна сигурност ".
Наказания за корупция въпреки всичко се постановат, излиза наяве от доклада. Например от Гранична полиция поради корупция са уволнени 8 души. Броят им е относително огромен на фона на подадените сигнали - общо 29 . Други 7 души са отстранени от работа. Корумпирани чиновници обаче не са открити по граничните пунктове. Там са осъществени 1988 инспекции . Прегледани са и 189 записа от служебни камери от ГКПП-тата. Отново не са открити нарушавания.
Общо четирима са уволнени от полицията в Благоевград. Един чиновник на пловдивската полиция също се е разделил с работата си. През първите 6 месеца на 2018 година Министерство на вътрешните работи е сколасало да завърши инспекция против него по сигнал, подаден през 2017 година Сигналът е бил " за потребление на служебно състояние за персонална полза " , който е признат за състоятелен и на служителя е наложено дисциплинарно наказване " уволняване ". Не е ясно каква част от уволнените са били възобновени на работа. Съдилищата всеобщо анулират наказванията в системата на Министерство на вътрешните работи поради разнообразни нарушавания при налагането им.
Далеч по-малко данни за корупция измежду чиновниците са открити в столичната полиция , излиза наяве от доклада. Срещу чиновници на дирекцията са подадени общо 41 сигнала . Едва 2 от тях са доказани . Корупция няма и в монтанската полиция. Там са подадени 2 сигнала, изцяло неоснователни. Същото е било решението и за единствения сигнал против чиновник в Пазарджик. Три от общо шест сигнала във Варна също са неоснователни . Останалите се ревизират. Общо пет са сигналите против служители на реда от София-област. Четири са счетени за неоснователни. По последния още тече инспекция.
Не по-различна е обстановката и в КАТ. Преди няколко месеца някогашният към този момент началник на Пътна полиция Бойко Рановски съобщи, че няма уволнени за корупция чиновници. В шестмесечния доклад пък се показва, че се работи по две публични поръчки - за доставка на видеокамери за патрулките, посредством които да се следи работата на пътните служители на реда, и за доставка на таблети, а втората - за нова осведомителна система за патрулите на Охранителна полиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР