Почти 100% от плажовете са абсолютно недостъпни за хората с

...
Почти 100% от плажовете са абсолютно недостъпни за хората с
Коментари Харесай

Почти 100% от плажовете са недостъпни за нас, алармират хора с увреждания

Почти 100% от плажовете са безусловно недостъпни за хората с увреждания, които се придвижват със усложнение и в колички, твърди Грета Аспарухова от Бургас, базирайки се на личния си дълготраен опит.

Кабинетът отпусна 15,7 млн. лева за асистенти на хора с увреждания

Тя твърди, че поставените на някои линии скари водят просто до пясъчната линия и там достъпът завършва. Грета е написала яростно писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Николина Ангелкова, в което упорства казусът да бъде решен в къс период. Според нея за поредна година хората, ползващи инвалидни колички и тези с двигателни усложнения са изхвърлени от проекта за досегаемост до българските плажове по Черно море.

Майки на деца с увреждания: Умираме постепенно и трудно, желаеме живот за децата ни

" Отдавна се слага въпросът за какво, когато се подписват концесионните контракти, в тях не се включва уговорка за досегаемост на хора с увреждания и в случай че тя не бъде изпълнена, да следват наказания, в това число и преустановяване на концесията ", написа в писмото си Грета.

По нейни думи съвсем 100% от концесионерите нямат и концепция какво значи досегаемост. " Освен от персоналните ми опити да ида на плаж, това мое разбиране се удостовери и от разбиранията за досегаемост на концесионер, който твърдеше, че плажът му е наличен. Истината е следната: поставените дървени скари са като стъпала, които няма по какъв начин да преодолея сама с количката си. Ако вероятно съумея да стигна до плажната линия, естествено с помощ от „ публиката или от другар “, там ме чака рампа, която води тъкмо до... пясъка без чадър или шезлонг ", изяснява бургазлийката.

Заради неуредици жена в инвалидна количка желае, само че не може да стане независима

Според нея има няколко плажа, които са налични за хората с двигателни усложнения, само че те могат да се употребяват против 20-30-40 лева дневно, съгласно местоположението. " Тези плажове са направени главно за непознати жители или за българи с високи приходи, а достъпът до тях е доста сложен и се изискват идентификации, че си посетител в съответния хотел (което е в нарушаване на конституцията – плажовете са изключителна държавна благосъстоятелност...). Поправете ме, в случай че бъркам, само че за хората с увреждания няма нито един наличен плаж, нито една налична тоалетна на територията на плажовете ", споделя още дамата.

Обсъждат разновидностите за нов модел на подкрепяне на пълнолетните хора с увреждания

Тя споделя, че дискриминирането по отношение на хората с увреждания с всяка година става все по-голяма и все по-брутална. " Държавата ни е зачеркнала като хора, като персони и като битие! На нас, косвено, само че безусловно, ни е неразрешено да вървим на плаж или отмора, тъй като 99% от хотелите не са налични, и тук приказваме за хотели с 3 звезди и нагоре. Да ние не сме най-платежоспособните, само че това не е по наша виновност, а тъй като в страната няма ясно открити и работещи правила, които да не разрешават дискриминирането на хора с увреждания при кандидатстване и придобиване на работа ", написа още в писмото си Грета Аспарухова.
 
По нейни думи хората с увреждания са напълно изолирани от обществото и за тях се приказва два-три пъти в годината по време на митинги и по празниците. " През останалото време ние сме невидими и „ невалидни “ - по институциите към момента ни назовават „ инвалиди “, безапелационна е тя.

Реформа в ТЕЛК: Ще отпаднат някои инвалидни пенсии? (ВИДЕО)
 
" Крайно време е българската страна да намерения и за нас – хората с увреждания и да стартира отнякъде да демонстрира грижата си и за нас като нейни пълноправни жители. Дори да е с нещо дребно – като концесиите на плажовете ", споделя в умозаключение бургазлийката.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР